Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.09.2011.
13:19
M. Filipović - Vesti A

SAD: Sud prihvatio tužbu krajiških Srba

Na prvom ročištu o nagodbi u sudskom procesu Srba iz Hrvatske protiv američkih generala iz kompanije L-3 MPRI koja je instruisala hrvatsku vojsku u Oluji i učestvovala u toj akciji, sudija Ruben Kastiljo prihvatio je optužnicu u celini i naložio obema stranama da do februara 2013. godine prikupe sve materijalne i nematerijalne dokaze. Tada će on odrediti datum početka suđenja u ovom važnom sudskom procesu.

Sudija Ruben Kastiljo

Nagodbe u utorak nije bilo niti su je advokati optuženih generala nudili i sami iznenađeni oštrim nastupom sudije i njegovom tvrdnjom da se ništa iz optužnice za sada neće izbacivati.

Podsećamo, u avgustu se Federalni sud u Čikagu oglasio nadležnim da sudi po tužbi Srba iz bivše Republike Srpske Krajine protiv MPRI od koje je zatražena odšteta od 10 milijardi dolara, ili 25.000 dolara po svakom od 200.000 izbeglih i prognanih Srba.


- Suđenju su prisustvovali advokati Srba Robert i Džon Pavić, a na strani optuženih bio je tim od šest advokata.

Mi smo odlukom sudije više nego zadovoljni, imamo utisak da će biti fer u ovom komplikovanom procesu.

U decembru ćemo imati još jedno statutarno ročište, na kome tuženi takođe mogu predložiti nagodbu.

Imajući u vidu napomenu sudije da ovaj slučaj ima dubinu i ozbiljnost, verovatno će sudski postupak biti započet nakon februara 2013. godine - rekao je za "Vesti" advokat Džon Ostojić, koji je uz pomenute advokate i Tonija Demata, takođe član advokatskog tima optužnice.


Ovaj sudski proces na svetlost dana dovešće i višeslojni koncept američkih privatnih vojnih kompanija čiji se vojnici i generali upuštaju u ratne sukobe širom sveta.

Dobićemo proces

 

- Vreme za pripremu procesa mi ćemo iskoristiti na najbolji način. Do februara 2013. tuženi su dužni da nam dostave sve potrebne dokaze o njihovim akcijama i aktivnostima. Radićemo strpljivo na ovom slučaju, uvereni da će izbeglice iz RSK dobiti makar tu novčanu satisfakciju - rekao je Ostojić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 13:26
Nisam optimista ali zelim vam uspeh ne radi novca vec radi one "slepice" koju zovu PRAVDA.
Četvrtak 29.09.2011. 14:10
Нису битне паре колико је важно да се пресуди како је НДХ ''ослобођена'' од Срба! Ваљда ће тада престати величање злочинаца и слављење датума када су почињени злочини над српским народом!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online