Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2011.
13:53 >> 18:03h
Net.hr A

Sanaderu još 2 meseca pritvora

Bivši premijer Ivo Sanader ostaje još dva meseca u pritvoru. Odluka je to koja je donesena na Županijskom sudu u Zagrebu. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bega.

Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske ostaje u pritvoru zbog straha da bi mogao da pobegne iz zemlje
 

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedeljak 17. oktobra, donesena je odluka da bivši premijer Ivo Sanader još dva meseca ostane u pritvoru, piše Jutarnji list.

Sanaderovi advokati su tražili da se bivši premijer pusti na slobodu jer smatraju da više nema uslova za njegov pritvor.

USKOK je tražio produženje pritvora jer je bivši premijer uhapšen u begu pa postoji mogućnost da će ponovo učiniti tako nešto.

Sanader se u zatvoru u Remetincu nalazi od 18. jula ove godine.

Sudija: Sanader bez kaucije zbog previsoke štete

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je danas da je zahtev bivšeg premijera Ive Sanadera da bude pušten uz kauciju od 1,66 miliona evra odbijen jer se protiv njega vodi više postupaka u kojima je šteta procenjena na oko 13,4 miliona evra.

Prema rečima Sanaderovih advokata, bivši premijer je pred istražnim sudijom ponovio da na dan hapšenja u Austriji nije bežao već da se vraćao u Hrvatsku o čemu su svi nadležni bili obavešteni.

Ivo Sanader odlukom suda dočekaće iza rešetaka 28. oktobar kada mu
počinje suđenja za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hypo banke sredinom 1990-ih dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova.

Svedok: Zarađivao na alkoholu i struji iz BiH?

Splitski ugostitelj Željko Bilić u USKOK-u je svedočio kako je bivši hrvatski premijer, zajedno sa najboljim prijateljem Mirom Brkićem i Stjepanom Kljujićem iz BiH, osnovao kompaniju HBH d.o.o. Bilić im je u dva navrata pozajmio iznos od tadašnjih 100.000 nemačkih maraka, koji mu je vraćen nakon tri meseca.

"Sanader, Brkić i Kljujić otkupili su sva potraživanja Dalmacijavina prema kompanijama u Bosni. Model je bio vrlo povoljan za njih. Dalmacijavinu bi isplatili deset odsto duga, a onda bi na mesto poverenika nastupali oni, odnosno njihova kompanija HBH. Kompanija koja bi dugovala Dalmacijavinu sklopila bi svojevrsnu kompenzaciju, cesiju sa Elektroprivredom BiH, ali u celom iznosu potraživanja. Sanader je tu struju prodavao HEP-u po redovnoj ceni. HEP bi uvezenu struju plaćao HBH-u", ispričao je svedok Bilić.

Bilić je kazao i kako je kompanija HBH radila na projektu gradnje apartmanskog naselja u Nečujmu na Šolti, a spomenuo je i četiri građevinska projekta u Splitu, prenosi "Jutarnji list". Takođe, o Sanaderovim austrijskim poslovima tokom 80-ih u USKOK-u je svedočio i Vladimir Glavica, koji je u to vreme radio u kompaniji "Konstruktor" Maribor, koja je sarađivala sa građevinskom kompanijom KCBS za koju je radio Sanader. Godine 1989. KCBS je započeo gradnju deset stanova u mestu Hoč u blizini švajcarske granice.

"Uloga Ive Sanadera bila je da se bavi posredničkim uslugama. Naprimer, nabavljao je pločice za bazen, iako po većoj ceni od ostalih pločica iste firme, koje smo mogli direktno da nabavimo... Sanader je sređivao i radne dozvole za ljude koji su radili na tom projektu", ispričao je Glavica.

Kazao je i da je njemu Sanader lično pomogao u dobijanju kredita u Hipo banci za automobil, za šta mu je platio proviziju od 2.500 šilinga. Tu uplatnicu je dugo čuvao", kazao je Glavica, ali ju je na kraju bacio.

Zanimljiva je i priča o službenom Mercedesu koji je Sanader dobio od kompanije KCBS. Glavica je ispričao da mu je šef KCBS-a Džozef Bauman ispričao da su Mercedes E 300 uzeli na lizing, a kad su započeli problemi sa plaćanjem banci, Sanader nije želeo da vrati automobil.

"Bauman mi je pričao da je Sanader ostao dužan Republici Austriji u Hipo banci oko milion i po šilinga, da je uvek raskošno živeo iako za takav život nije zarađivao", ispričao je Glavica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online