Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.01.2012.
14:02
Đ. Barović - Vesti A

Cerić priziva "arapsko proleće"

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić primio je u Sarajevu, u petak po podne, članove porodica osam Bošnjaka koji su novembra prošle godine uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u Hadžićima, u blizini Sarajeva, zbog sumnje da su počinili ratni zločin u zatvoru Silos u Tarčinu. Cerić je primio porodice na dan kada Srbi obeležavaju godišnjicu zatvaranja jednog od najvećih mučilišta tokom rata u Bosni.

Prelio čašu: Mustafa Cerić
 

U razgovoru sa reisom, porodice osumnjičenih su objasnile da su u Silos zatvarani ljudi "kod kojih je pronađeno više od 1.000 komada oružja", te da tamo niko nije ubijen. Cerić je podržao zahtev porodica da se uhapšeni brane sa slobode i poručio da je borba muslimana u Bosni bila legitimna.


Ovaj susret dodatno je ustalasao ionako užarenu atmosferu u Bosni i izazvao niz reakcija kako političara RS, tako i mnogih nevladinih organizacija. Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, kaže za "Vesti" da je "ovo kap koja je prelila čašu žuči".
 

Šamar žrtvama

Poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Aleksandra Pandurević, kaže da je sastanak Cerića sa porodicama optuženih za ratne zločine "šamar srpskim žrtvama i atak na Dejtonski mirovni sporazum".
"Takvo ponašanje potvrđuje da ni Islamska verska zajednica, a ni politički faktori u FBiH, nisu spremni da priznaju bilo kakav zločin nad srpskim narodom, pa i onaj koji je čak i Haški tribunal procesuirao i pod određenom oznakom vratio u BiH na procesuiranje", kaže ona.

- Ovo je direktno uplitanje u sudski proces i potez koji dodatno destabilizuje ionako krhku situaciju u BiH. Žalosno je što se pod blagoslovom međunarodne zajednice i dalje negiraju srpske žrtve u ratu, a posebno da je najmanje 30.000 Srba ubijeno - kaže Mitrović.


I predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ocenjuje da Cerić "omalovažava logoraše koji su pretrpeli stravične torture u Silosu".


- Ovakvi Cerićevi potezi vode "arapskom proleću", da bi sutra srpski i hrvatski narod morao da napušta BiH - kazao je Dukić.


Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac, istakao je da bi bilo logično da Mustafa Cerić, kao verski poglavar, pozove sve koji su činili ratne zločine da se predaju, a od države da sve ratne zločine procesuira na isti način. "Pošto to ne čini, onda Cerić ne može da ima ulogu verskog poglavara Islamske zajednice u BiH", kaže Košarac.


Prema optužnici Tužilaštva, u logoru Silos je protivpravno zatvoreno najmanje 500 civila srpske nacionalnosti, kao i najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti. Takođe, u prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću bilo je zatvoreno najmanje 140 Srba, a u magacinima kasarne Krupa u Zoviku oko 150 Srba i 30 Hrvata.


U optužnici se navodi da su zatvoreni civili bili izloženi nečovečnom postupanju, mučenju, namernom nanošenju snažnog telesnog ili duševnog bola, nanošenju velikih patnji i povreda telesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.
 

Kalabić: Još dublje podele

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Drago Kalabić, ocenio je da Cerić čini sve da "ozakoni postojanje duplih standarda".
- Prema tom modelu, Bošnjaci su nevini, a Srbi zločinci. Srpske žrtve su nebitne, a bošnjačke treba preuveličavati. Na ovaj način, Cerić samo produbljuje ionako duboke podele među narodima. Ako mu je to cilj, neka već jednom obelodani tu svoju nameru - precizirao je Kalabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online