Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 01.06.2012.
18:38 >> 19:09h
Beta A

Izetbegović: Nikolić vređa Bošnjake

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je uvredljiva izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića, data prvog dana po preuzimanju dužnosti, da u Srebrenici nije počinjen zločin nad Bošnjacima.

"Uvredljiva je izjava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen zločin nad Bošnjacima"

Izetbegović je rekao da je takva izjava "neistinita i uvredljiva za Bošnjake, pre svih za preživele žrtve rata u Srebrenici". Negiranje dešavanja u Srebrenici, nije put saradnje i obnove poverenja, nego upravo suprotno - izvor novih nesporazuma i tenzija, navodi bošnjački član Predsedništva BiH.

"Ona baca senu i ozbiljno dovodi u pitanje verodostojnost njegove javne proevropske retorike i izjava u kojima se zalaže za korektne odnose u regionu i saradnju među državama susedima", kazao je Izetbegović i dodao da "izjavama o Vukovaru kao 'srpskom gradu', kao i eksplicitnom tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio zločin, Nikolić, nažalost, pokazuje da još nije spreman da se suoči sa istinom o događajima u bliskoj prošlosti".

"A upravo suočavanje srbijanskih lidera i srpske nacije sa istinom o zločinima počinjenim u BiH put je za poboljšanje odnosa i stvaranje šansi da budućnost u regionu, a pre svega u odnosima Srbije i BiH, bude bolja od loše prošlosti", naveo je Izetbegović.

Sarajevski mediji danas prenose da je Nikolić za TV Crne Gore sinoć rekao da "u Srebrenici nije bilo genocida već da je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti". Nikolić je, prema navodima sarajevskih medija, takođe rekao i da je genocid teško dokaziv na sudu.

Predsednik Srbije treba da se izvini žrtvama u Srebrenici

Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića kojom on, kako se navodi, negira zločin u Srebrenici. Kako piše u saopštenju Inicijative, Nikolić je sinoć Televiziji Crne Gore rekao da u Srebrenici jula 1995. godine "nije bilo genocida" i da je "genocid teško dokaziv na sudu".

Ta nevladina organizacija je podsetila da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju presudili da je u Srebrenici počinjen zločin. 

"Nakon ovakve izjave koja unosi dodatnu neizvesnost u budućnost regionalnih odnosa, postavlja se pitanje kakav će biti odnos predsednika Srbije prema susedima na Zapadnom Balkanu", piše u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 19:14
E VALA CRKNITE ALI ĆU VAM OPET PO KO ZNA KOJI PUT PONOVITI ISTINU! PRE SREBRNICE JE POBIJENO NEVINIH SRBSKIH CIVILA PREKO 3500 U PODRINJU OD HORDI NASERA OLIĆA! U SAMOM GRADU SREBRNICI NIJE BILO NI JEDNOG ŽIVOG SRBINA KADA JE VOJSKA RS OSLOBODILA TO MESTO ! SVE SU POBILI ! MLADIĆ KADA JE OSLOBODIO SREBRNICU JE PUSTIO..PREBACIO..U TUZLU..KLADANJ..ITD..PREKO 30 HILJADA ŽENA I DECE MUSLIMANSKIH...IAKO IH JE MOGAO..AL NIJE JER JE DŽENTLMEN ZA VAS ! NAHVATANO JE NEŠTO ONIH NASEROVIH BORACA KOJI POBIŠE 3500 NEVINIH SRBA I DOBILI SU ZASLUŽENU KAZNU..DA SE NE PONOVI JBG... A O TOME KOLIKO JE OTAC IZETBEGOVIĆ I SAM KUMOVAO UBIJANJU SRBA OKO SREBRNICE VEĆ JE PISANO..
Petak 01.06.2012. 19:02
eh..evo i balija poceo da bali ...Tomo znaci bice nesto od tebe ...
Petak 01.06.2012. 19:57
Od kada to postoji taj narod "bošnjaci"? Šta je to? Svašta ljudi izmisle....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online