Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Sreda 08.08.2012.
14:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zagreb otima Teslu

U pokušaju da spreče nameru vlasti u Zagrebu da Nikolu Teslu proglasi za hrvatskog naučnika i ustanovi međunarodni dan nauke na njegov rođendan, Udruženje "Hram duhovnosti i nauke Nikola Tesla" pokrenulo je na internetu potpisivanje peticije. Proglas udruženja potpisala je Vesna Mijailović a peticija će, kako se najavljuje, biti predata predsedniku Tomislavu Nikoliću, državnom vrhu Srbije, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Muzeju "Nikola Tesla" u Beogradu.

Nikola Tesla

Hrvatska akademija nauka je u Splitu, podseća Mijailović, nedavno od predstavnika Brisela tražila podršku "za sramnu rabotu prisvajanja Tesle". Član te akademije Davorin Rudolf je istakao da je zamisao da se nagrada nazove "po najvećem hrvatskom znanstveniku velika ideja".


- Ukoliko dopustimo Hrvatima da pobede u ovoj borbi, onda kao narod i ne zaslužujemo da srpskog genija Teslu nazivamo svojim. On sam bi nas se odrekao ako se ne budemo borili za njega - poručuje pomenuto udruženje.
 

Aleksandar Milinković, književnik iz Beograda, koji više od 30 godina istražuje Teslin život i rad, podseća da je još 2008. kada je Teslin rođendan ustanovljen kao Dan nauke u Srbiji, tadašnji ministar za nauku i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavljivao da je Srbija pokrenula inicijativu u UN da se 10. jul, koji se vodi kao datum Teslinog rođenja, proglasi Međunarodnim danom nauke.


- Da je Tesla srpskog porekla to niko ozbiljan u svetu ne spori. On je ugledao svet 1856. u Lici, na teritoriji austrijske carevine. Rođen je kao austrijski državljanin, a kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi kao sin sveštenika Milutina Tesle. Sa austrijskim pasošem stigao je do Amerike čije državljanstvo stiče 1889. U originalnim Teslinim ličnim dokumentima nema ni "h" od Hrvatske. Takođe, posle stvaranja Jugoslavije (1918.) u koju su ušle dotadašnje austrougarske provincije sa geografskog tla današnje Hrvatske, Tesla nije tražio pasoš novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle, ako se imaju u vidu Teslina dokumenta, onda bi Beč imao preče pravo od Zagreba da Teslu proglasi austrijskim naučnikom - primećuje Milinković.

Teslina rodna kuća u Smiljanu
 

Planetarna ličnost

Prilikom nedavne posete Balkanu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izjavio u Zagrebu da podržava inicijativu da Teslin rođendan bude Svetski dan nauke i da je potrebno da se ta inicijativa pošalje u UN kao zvanični predlog zemlje članice UN. Vujović smatra da je to istorijski trenutak da srpski genije Nikola Tesla bude zvanično priznat kao svetski naučnik broj jedan i promovisan u planetarnu ličnost, te da bi Hrvatska i Srbija trebalo da to urade zajedno.

 

Unesko još razmatra

Prvi predlog da se 10. jul proglasi svetskim danom Nikole Tesle, Ujedinjenim nacijama je davne 1982. uputilo Teslino memorijalno društvo iz Njujorka na čijem je čelu dr Ljubo Vujović.
On podseća da je u poslednje tri decenije pomenuto društvo četiri puta u UN i Unesko slalo predlog da Tesla postane planetarna ličnost i da njegov rođendan bude Svetski dan nauke. Kofi Anan, koji je 2002. bio generalni sekretar UN, podržao je inicijativu, a od Unesko je stigao odgovor da je ovaj inicijativa kod njih na razmatranju.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 14:04
Da se kojim slučajem našao u Hrvatskoj pred Oluju, i njega bi oterali!
Sreda 08.08.2012. 14:23
Tako je to kad nemate nista svoje pa morate od drugih krast. Kako je pocelo jos cete uvesti i cirilicu.
Sreda 08.08.2012. 14:30
Srbija i Austrija bi trebale zajedno da rade na tome da etnicki Srbin pravoslavac,gradjanin Austro-ugarske,cija je naslednica Austrija,bude zvanično priznat kao svetski naučnik broj jedan i promovisan u planetarnu ličnost. A Hrvati nemaju nista sa Teslom,osim sto su mu proterali rodjake u akciji oluja,nista vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online