Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.09.2012.
21:43
Večernje novosti A

"Južni tok" i kroz Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u ime Republike Srpske Memorandum o saradnji sa kompanijom "Gasprom", u cilju podrške povećanja energetske efikasnosti Srpske, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Saradnja Republike Srpske i Rusije: Milorad Dodik i Vladimir Putin
 

Memorandumom je, između ostalog, predviđena izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku, gasifikacija i izgradnja gasnih elektrana u Srpskoj.

Memorandum je u, ime „Gasproma“, potpisao predsednik Upravnog odbora ove kompanije Aleksej Miler.

Potpisivanju koje je obavljeno u okviru 11. Međunarodnog investicionog foruma koji se održava u Sočiju, prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Željka Cvijanović i v. d. direktora preduzeća "Gas Res" Slobodan Puhalac.

Izgradnjom kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS, izjavio je Dodik pre odlaska u Rusiju, biće promenjen ekonomski i privredni ambijent u regionu, kao i geopolitička i bezbednosna pozicija RS.

Putinova podrška

Izgradnju kraka „Južnog toka“ kroz Srpsku podržao je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se krajem juna u Sankt Peterburgu susreo sa Dodikom, na 16. Međunarodnom ekonomskom forumu. On je tom prilikom podržao i ostale projekte koji predviđaju ulaganje ruskih kompanija u RS, pre svega privatizaciju naftnog sektora u Srpskoj, čiji je vlasnik postala ruska naftna kompanija "Zarubežnjeft".

Posle potpisivanja Memoranduma u Sočiju biće formirano zajedničko preduzeće, koje će biti 60 odsto u vlasništvu „Gasproma“, a 40 odsto u vlasništvu RS, koje bi preuzelo investiranje izgradnje kraka gasovoda kroz Srpsku.

"Krak će se graditi zajedničkim naporima "Gasproma" i Vlade Republike Srpske. Sporazum podrazumeva definisanje međusobnih odnosa i omogućava izgradnju dve gasne elektrane na prostoru Srpske u narednim godinama, što predstavlja naš dodatni kapacitet za energetsku stabilnost i energetsku bezbednost Republike Srpske", rekao je Dodik i objasnio da će, posle potpisivanja sporazuma, ubrzano doći do formiranja zajedničke firme koja će ući u projektovanje trase.

Sve to, kaže Dodik, trebalo bi da traje od šest do osam meseci ili najduže godinu dana, posle čega bi se ušlo u izgradnju kraka gasovoda.

Trasa gasovoda trebalo bi da ide od Bijeljine, preko Posavine i Banjaluke, do Novog Grada.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 21:54
"Русија тера воду на нашу воденицу." Ипак се у невољи види ко нам је пријатељ.
Nedelja 23.09.2012. 00:16
Е још само да се направи и једно две три Руске војне базе, па мора неко и да чува тај ток.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online