Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 28.09.2012.
12:36
Đ. Barović - Vesti A

Sudbinsko glasanje za Srbe

Mada i Srbi i Bošnjaci lokalne izbore 7. oktobra ocenjuju kao sudbonosne, u Srebrenici je par nedelja od glasanja gotovo idilična predizborna atmosfera.

Zanimljiv slogan na lokalnim izborima u Srebrenici
 

Predizborni skupovi se održavaju svakodnevno i u najmanjem zaseoku, bilbordi su okačeni na svaku banderu ili slobodnu fasadu, ali u gradu koji je već 17 godina podeljen na dve vere, do sada nije zabeležen ni najmanji incident.

- Svaki narod je usredsređen na glasače svoje nacionalnosti. Za Bošnjake su ovi izbori ključni da se konačno pobedi srpska zajednica, i to su pokušali veštačkim dodavanjem birača. Srbi s druge strane žele da napokon izađu iz geta u gradu u kome predstavljaju većinu - objašnjava predsednik Kluba odbornika SNSD-a Slaviša Jovanović.

Momčilo Cvjetičanin, predsednik lokalnog SDS-a

- Prvi put u istoriji sve srpske političke stranke su stale iza jednog kandidata, Vesne Kočević, sa željom da u Srebrenici napokon zavlada demokratija, a Srbi prestanu da budu satanizovani i građani drugog reda čija su i nerođena deca žigosana - veli Jovanović i dodaje da su šanse da Srbi preuzmu vlast mnogo veće od kada je propao pokušaj stvaranja veštačkog biračkog tela muslimana.


- U izborni inženjering, islamska verska zajednica uz pomoć ambasade SAD uložila je silan novac, ali i pored toga Srbi imaju oko 1.100 birača više. Nažalost, kako to obično biva, Srbima ne trebaju neprijatelji. Naprasno se pojavio nezavisni kandidat, Radojica Ratkovac koji lobira među izbeglicama po Srbiji, a objektivno može da dobije samo par stotina glasova. Nažalost i taj broj u Srebrenici može da bude presudan - veli Jovanović.

Slaviša Jovanović, predstavnik SNSD-a

I predstavnici ostalih političkih partija u Srebrenici tvrde da je Ratkovac "ubačeni element", ali predsednik lokalnog SDS-a, Momčilo Cvjetičanin upozorava da se srpski glasovi rasipaju i na drugi način, a jedan je stvaranjem "crnogorske nacionalne manjine".


- Nažalost, mimo zakona, lokalna vlast je omogućila da i ove godine nacionalne manjine uđu u lokalnu skupštinu, mada su pre rata činili tek oko jedan odsto stanovništva, a zakon nalaže da ih je bilo najmanje tri posto. Registrovana su dva Crnogorca i jedan Poljak. Nažalost, i dalje je puno onih koji će zarad sopstvenih interesa žrtvovati nacionalne ciljeve i veru prodati za večeru - tvrdi Cvjetičanin.

Pobeda ili selidba

Miloš Milovanović

Miloš Milovanović, sekretar Boračke organizacije u Srebrenici, upozorava i da ukoliko Srbi ne pobede slobodno mogu da pakuju kofere.


- Sve više Srba napušta Srebrenicu, što zbog ekonomske situacije, a što zbog činjenice da zbog svoje nacije nemaju nikakva prava. Šta će vam bolji dokaz nego da godinama iz budžeta 70 odsto para ide isključivo za potrebe bošnjačke zajednice - tvrdi Milovanović.


Da je Srebrenica zaista pred sudbonosnim glasanjem u kome ništa drugo nije važno, najbolje pokazuje podatak da je pre samo dve nedelje centralnim ulicama prošetalo kuče držeći ljudsku nogu, ali ovom stravičnom događaju niko ne pridaje značaja.


Niti je to tema lokalnih medija, niti čaršijskih priča ili nagađanja. Priča o psu sa ljudskom nogom počinje i završava se konstatacijom "narkomanska posla".
Pri tom, čopor pasa lutalica i dalje bezbrižno šeta glavnom ulicom, a odmara se u hladovini na samo desetak metara od zgrade opštine.

Nije laž, nije varka...

Da izbori u Srebrenici ipak ne prođu u previše ozbiljnom tonu, pobrinuo se kandidat za odbornika ispred Demokratskog narodnog saveza, Slobodan Maksimović koji je štampao neobičan propagandni materijal.
Naime, on glasačima deli vizit kartu sa sloganom koji je sam smislio: "Nije laž, nije varka - glasajte za Čvarka".
- Meni je to nadimak, a želeo sam da se razlikujem od drugih. Sam sam platio izradu vizit-karti i reakcije su odlične - kaže Maksimović.


- Tragedija je i što su ovo lokalni izbori u kojima se nije načela nijedna komunalna tema. Nigde se ne može čuti da je Srebrenica tri meseca bila bez vode, da već dva meseca curi kanalizacija u blizini osnovne i srednje škole ili što je toliko kučića u samom centru. Lokalni izbori u Srebrenici su izdignuti na najviši politički nivo, i to je najtužnija istina - kaže zabrinuto Miloš Milavanović, sekretar Boračke organizacije u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

Petak 28.09.2012. 14:31
Ajmo sad Srbi, slozno do pobede.
Subota 29.09.2012. 08:34
Jedina pobeda ce biti kada se proglasi Nezavisna Republika Srpska, a muslimani neka glasaju u svojoj drzavi u Federaciji skupa sa hrvatima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online