Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 16.11.2012.
16:23 >> 21:44h
Beta A

Zločince dočekali kao heroje

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su danas u Hagu oslobođeni krivice za ratne zločine tokom i posle Oluje, doputovali su posle 16 časova na zagrebački aerodorom gde su ih dočekali najviši državni funkcioneri i veterani.

Markač i Gotovina po dolasku na aerodrom u Zagrebu

 

Generali su na zagrebački aerodrom doputovali vladinim avionom koji je ubrzo posle izricanja presude u Hagu krenuo po oslobođene generale. U avionu su bili i ministar odbrane Ante Kotromanović, koji je Gotovinin saborac i ministar veterana Predrag Matić, kao i sin i supruga Ante Gotovine.

Dočekali su ih premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko, kao i general Ivan Čermak, koji je u prvom postupku oslobođen optužbi za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja.

Gotovina: Rat je prošlost, okrenimo se budućnosti
 

Hrvatski general Ante Gotovina izjavio je večeras pred više desetina hiljada građana u Zagrebu da rat pripada istoriji i da se treba okrenuti budućnosti.

 

"Ovo je naša zajednička pobeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je bila pravna oluja. Ovo je tačka na "i". Rat pripada istoriji, okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao je Gotovina na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prekidan skandiranjem "Ante, Ante".

 

Gotovina je zahvalio svim državnim institucijama, posebno istaknuvši predsednika Hrvatske i predsednika Vlade, kao i ministre odbrane i pravosuđa. Na pominjanje predsednika i premijera okupljeni su žviždali.

 

"Budućnost je pred nama, u našim rukama, i mi smo svi zajedno. Hvala vam i srećno", dodao je Gotovina.

 

 

General Mladen Markač zahvalio je svima na podršci.

 

"Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše, znao sam da nije bilo zločnačkog poduhvata i da je hrvatska vojska i policija časno oslobodila svoju domovinu", poručio je Markač prekidan skandiranjem "Mladen, Mladen".

 

On je dodao da je sreća što će, kako je rekao, u budućnosti svaki Hrvat i njegovi naslednici bilo gde u svetu reći da je Hrvatska oslobođena bez ikakve mrlje. Po dolasku oslobođenih generala na glavni zagrebački trg građani su skandirali njihova imena, a zatim i "Vukovar, Vukovar", "Hrvatska, Hrvatska". Puštale su se domoljubne, ali i nacionalističke pesme kontroverznog pevača Tompsona, a paljene su i baklje.

 

Na zagrebackom aerdoromu Pleso vladaju jake mere bezbednosti, a na aerodoromu se okupilo i više desetina novinara domaćih i stranih medija, kao i isto toliko građana i zaposlenih na aerodormu koji su mahali zastavicama Hrvatske, pljeskali i skandirali "Ante, Ante".

Avion su vatrogasna vozila prilikom sletanja na aerodrom zalila vodom u znak dobrodošlice, a novinarima je objašnjeno da se tako dočekuju važni gosti. Na aerodormu je istaknuta i poruka dobrodošlice Gotovini i Markaču "Dobrodošli generali, Hrvatska vas voli", a general su dočekali i zaposleni na aerodromu.

Josipović: Vi ste zadužili Hrvatsku

 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović primio je večeras generale Antu Gotovinu i Mladena Markača kojima je zahvalio na svemu.

 

"Bili ste borci u ratu, žrtve u miru. Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe greške", rekao je Josipović dvojici oslobođenih generala.

 

On je rekao da je danas lep dan za Hrvatsku, jer je dobijena i sudska presuda da je "pobedilo pravo i pravda i da generali nisu krivi za zločine koji su im stavljani na teret". Uz to, dodao je on, dokazano je da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Josipović je posebno pohvalio govore Gotovine i Markača po dolasku u Zagreb, na Trgu bana Jelačića u kojima su "pogledali u budućnost i kazali da treba ići napred".

 

"Ova vrata su vam širom otvorena, jer ste zadužili Hrvatsku", rekao je hrvatski predsednik.

Na putu do aerodroma istaknut je transparent "Gorica pozdralja heroje". Udruženja veterana pozvala su građane da dođu na Trg bana Jelačića gde se već okupilo nekoliko hiljada veterana i građana, a tamo bi trebalo da pojave i Gotovina i Markač. Potom bi generali zajedno sa saborcima trebalo da odu na na misu u zagrebačkoj Katedrali.

U više hrvatskih gradova jutros je uživo praćeno izricanje presude Gotovini i Markaču a oslabađujuća presuda dočekana je sa oduševljenjem. U celoj zemlji vlada prava euforija zbog povratka generala. U Zagrebu je na mnogim automobilima i stambenim zgradama istaknuta zastava Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 17:03
Tako i treba!! Samo Srbija,i venica njenjih gradajan, nije imala i dan danas nemaju nista u glavi,pa su oterali svakoga,koji je tada branio SRJ od fasiste!! Sada obicna procedura sledi: LOPOVI u Beogradu se izjasnjavaju,kako je presuda nepravilna itd... SAMI STE KRIVI!!
Petak 16.11.2012. 18:46
E braco Srbi tako nam i treba.Za Hrvate od prvog dana Gotovina i svi ostali su bili njihovi heroji,a mi smo zbog EU i Haga okrenuli ledja nasim junacima,za nas su i Mladic i Karadzic zlocinci prvog reda,jer nam je Evropa tako rekla.E pa zato se to tako i desava i zato nam i tako treba.Nije dzaba - Samo Sloga Srbina Spasava,zaboravili smo to
Petak 16.11.2012. 16:52
http://www.youtube.com/watch?v=ipPp9yggoiU&feature=related HRVATSKA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online