Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.11.2012.
12:05
B. Simonović - Vesti A

Preživeo sam harangu!

Crnogorski državni dnevnik "Pobjeda" je, pozivajući se, pored ostalog na navodnu tajnu dojavu ambasadora u Skoplju Dušana Mrdovića, optužio akademika Momira Đurovića, predsednika Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) da je prilikom posete Makedonskoj akademiji, Crnu Goru okarakterisao kao staljinističku, nedemokratsku državu, koja kao takva ne treba ni da postoji.

Đurović je te tvrdnje energično demantovao.


- Nadam se da je sada, posle te neviđene harange na moju ličnost, svima jasno da su sve to bile zaostale informbirovske metode i nameštaljke koje, nažalost, još žive u glavama nekih koji odlučuju u Crnoj Gori. Bilo je, a ima i dalje, više njih koji su zainteresovani da "razore" CANU koja je u pojedinim trenucima uradila na afirmaciji Crne Gore više nego cela vlada - kaže za "Vesti" Đurović.

Da li ćete se odreći svojih stavova oko "fuzionisanja" dve crnogorske akademije i automatskog promovisanja svih članova takozvane Dukljanske akademije nauka u akademike CANU?
 

- Čovek nije kreiran da sluša, pa naravno ni da "sluša" vladu ili ministra. Oni su samo visoki činovnici koji sprovode zakone, i ništa više. Ja nemam šta da "popustim" ili se odreknem svojih principa. U javnosti je stvorena pogrešna slika o mogućnosti "fuzionisanja" nacionalne akademije sa grupom samozvanaca, koji, protivno zakonu, sebe nazivaju akademicima. Nikada i nigde u svetu nije se pamet fuzionisala. Ona se prepoznavala, a u akademijama nauka po jedinstvenim procedurama izabirala.

Milo nas je podržavao

 

Da li će se nešto radikalno promeniti u odnosu prema CANU i vama dolaskom novog-starog mandatara Mila Đukanovića?


- Što se tiče gospodina Đukanovića, u vremenu kada je on bio čelnik vlade i države, nikakav pritisak nije vršen na Akademiju. Čak, veoma se zalagao za nezavisnost Akademije na čemu smo mu, iako je to svugde u svetu normalno, zahvalni.


Šta će nam Ministarstvo za nauku


U studiji "Crna Gora u XXI vijeku", konstatovali smo da je Crnoj Gori ministarstvo za nauku nepotrebno. Mi smo predlagali Fond za nauku, što je sasvim nešto drugo. Inače, bolje bi bilo i mnogo veća korist ako bi se pare koje Ministarstvo za nauku troši za svoj pogon opredelile naučnicima - smatra akademik Đurović.


Vlada i Ministarstvo nauke su zapretili "zavrtanjem finansijskih slavina" Akademiji zbog navodnog nepoštovanja novog zakona.


- Nesu zapretili, već su to uradili. Teško da iko može i zamisliti da u eri kada su svima, a naročito onima koji odlučuju, usta puna društva znanja, vlada uskraćuje već Zakonom odobrena sredstva Akademiji za naučni i umetnički rad. I to, zamislite, kao "kaznu". Može li iko poverovati da vlada jedne zemlje kažnjava svoju vrhunsku inteligenciju tako što joj uskraćuje novac za rad i zabranjuje, faktički, bavljenje naukom i umetnošću!

U javnosti je spominjana čak i kolektivna ostavka Predsedništva CANU kao odgovor na sve ono što se događalo u vezi sa vama i Akademijom?

- Ne vidim zašto bih davao ostavku. Izabran sam svega tri meseca ranije sa sto odsto glasova, i to sa takvim procentom po drugi put, i jedini put u istoriji Akademije. Zar greške i nespretnost ministarstva i nerealne ambicije pojedinaca, informbirovsko podmetanje i slično da priznam kao svoju grešku?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 12:58
"Crnu Goru okarakterisao kao staljinističku, ..." Ako je to zaista rekao, odmah da se javno izvine drugu Staljinu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online