Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
01:04
Đ. Barović - Vesti A

Vaskrs bez Radovana!

Uz tihe zvuke gitare i pesmu koju je poveo protojerej-stavrofor Vojo Bilbija, starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC, u ponedeljak je u Haškom tribunalu svečano proslavljen najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Cenjen u Hagu: Ocu Voji Bilbiji nisu dali da unese jagnje u zatvor

Zbog strogih zatvorskih pravila koje zabranjuju posete tokom vikenda, zajednička proslava pomerena je za dan kasnije, ali i pored najava da bi uprava Pritvorske jedinice Ševeningen ovog puta dozvolila da svi Srbi budu zajedno, ponovo su bili podeljeni u dve grupe. Ipak, ni to nije umanjilo njihovu radost, pa su sa svojim sveštenikom, protom Vojom, u sali za posete haškog zatvora, koji je većina pritvorenika u šali prozvala i misionarskom parohijom Svetog Arhangela Mihajla, praznik obeležili kako dolikuje.


Ove godine, slavlje je uveličala i proslava Đurđevdana - krsne slave generala Ratka Mladića i Ljubomira Borovčana. Svaki je zajedno sa sveštenikom, ali i ostalim Srbima iz svoje grupe, čitao molitvu i okretao slavski kolač, a zatim su im svi čestitali i nastavili sa praznovanjem.


- Svi pritvorenici su poslednje nedelje postili pripremajući hranu isključivo na vodi, a zatim su se i pričestili. Međutim, najdirljivije je što su i u takvim uslovima zadržali veru u Boga i pravoslavne običaje, pa su u petak farbali vaskršnja jaja, a u nedelju je organizovano i prigodno takmičenje koje se ipak završilo bez pobednika - otkrivaju neke od detalja sa proslave Vaskrsa prijatelji nekih od haških pritvorenika.


Međutim, prava fešta je nastupila tek drugog dana praznika, kada su svi dobili priliku da se okupe, a slavlju su doprineli Srbi iz Holandije koji, sada već tradicionalno, pripremaju hranu za sve sužnje u Hagu. Tako su na meniju bile i ruska salata, sarme, baklave, ali i jagnjeće pečenje.


Ovogodišnja, zajednička proslava Vaskrsa protekla je, na iznenađenje svih, bez bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. On je zbog priprema za nastavak suđenja i izvođenja svedoka odbrane bio onemogućen da u ponedeljak dođe na zajedničkoj proslavi. Ipak, najveći hrišćanski praznik je proslavio sa Srbima sa svog sprata.
 

Dijaspora poslala jagnje

- Na sam Vaskrs, grupa Roma koja već decenijama živi i radi u Holandiji donela je svešteniku Voji Bilbiji celo pečeno jagnje sa željom da ga odnese i podeli svim Srbima u Hagu. Uz to pečenje je bila i cedulja sa kratkom porukom: "Vi ste naši heroji. Vole vas vaši Cigani". Prota je na svaki način pokušao da unese pečeno jagnje, ali mu to nisu dozvolili, pa je odneo plećku i preneo poruku ljudi koji su nekada živeli na prostorima Srbije i Republike Srpske - otkriva jedan od naših sagovornika.

 

I stražari uživali

Vojo Bilbija je poznat ne samo kao jedan od najposvećenijih srpskih sveštenika, nekadašnji zubar i karatista, već i odličan pojac i pevač. Zvuk gitare, red starogradskih - red narodnih pesama, očigledno su prijali i stražarima koji su neskriveno uživali i kasnije se znatiželjno raspitivali o poreklu i prevodu nekih od strofa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online