Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 20.05.2013.
00:10
Srna A

Amfilohije proglasio Njegoša za sveca

Ikona Petra Drugog Petrovića Njegoša u nedelju je svečano unesena u Cetinjski manastir, čime je na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske 19. maj ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja Crkve Božje.

Petar Petrović Njegoš - Lovćenski tajnovidac
 

Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama, u desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u levoj svitak sa stihovima iz "Luče mikrokozma" posvećenim Hristu.

Svetu arhijerejsku litrugiju tim povodom služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenosairesko-centralno-južnoameričke, saopštila je Svetigora pres.

Pročitajte još:

* Da li je Njegoš dostojan sveca?

* "SPC juriša na simbol državnosti u CG"

Mitropolit Amfilohije rekao da je Petar Drugi Petrović Njegoš na svojoj prvoj ikoni s pravom nazvan Lovćenskim tajnovidcem.

"Sve ono što je vidio Sveti novi Petar Drugi Petrović Njegoš - Lovćenski tajnovidac, ispunjeno je najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje slova predvečnoga Oca kroz koga je sve postalo. To je on i zapisao u svom zaveštanju", rekao je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da je Njegoševo delo ispunjeno dubokom nadom u besmrtnost i večnost čovekovu.

"Niko na ovom jeziku, a bojim se ni na nekom drugom evropskom jeziku nije napisao tako duboko svedočanstvo o besmrtnosti ljudskoga bića kao što je to uradio sinovac Svetoga Petra Cetinjskog, njime nadahnut i vaspitan", naglasio je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da veličina Petra Drugog Petrovića nije u tome što je bio vladar i najbolji pesnik srpskog jezika, nego u tome što je svedok da "nad svom ovom grdnom mešavinom umna sila toržestvuje". "Nadam se da će to shvatiti i oni koji, iako vole Njegoša, to ne shvataju", poručio je mitropolit Amfilohije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.05.2013. 08:57
Čitam i na ovoj i na srodnim temama... Ne razumem uopšte potrebu ljudi da kritikuju ovaj potez ? Pogotovo ne razumem srbe ili bar one koji se tako izjašnjavaju ? Kad su hrvati proglasili ustaškog biskupa stepinca za "blaženog" svi su to pozdravili.... nije se moglo tako lako pročitati po javnim glasilima da se neki hrvat sa tim ne slaže... iz ovih ili onih razloga... Al' zato srbi, kao po običaju, SVE znaju i u SVE se razumeju ... Ne znam samo kako smo, od tolikog ZNANjA, uopšte došli do mesta gde se trenutno nalazimo... skoro pa pred izumiranjem... ? ....
Ponedeljak 20.05.2013. 07:48
Sad je red da se i " Milo " ( mozda jos neko oko njega ) , za Sveca . On je i tako vec odavno " Montenegro " Svetac , samo treba da se jos legalno proglasi !!! PS : Mozda pod Nazivom : " Svetac off Marlboro " .
Ponedeljak 20.05.2013. 07:38
Za koga se uzima Amfilohije? Jedino Sveti Sinod i Patrijarh mogu nekog proglasiti svecom. Ovim potezom Amfilohije se iskljucuje iz Srpske Pravoslavne Crkve i pristupa Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Na jednom sastanku u Srpskom kulturnom centru u Parizu, Amfilohije se toliko bunio protiv odvajanja Crne Gore od Srbije; pa Bog ce im ovo...pa Bog ce im ono... pa Crna Gora je bila nezavisna i svetski priznata Knezevina i Kraljevina, zasto to nebi bila opet. A vi se mozete kandidovati za predsednika Crne Gore; Ako je to mogao biti Vladika Njegos mozete i vi. Izgleda da mu se to svidelo pa se na kraju i smirio. Ja mu zelim sve najbolje, samo daleko od Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online