Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.12.2013.
13:14
Srna A

Srbi i SPC gradili, drugi koriste

Veličina i vrednost imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, koja joj je oduzeta u toku i posle Drugog svetskog rata, a još joj nije vraćena, verovatno nikad neće biti tačno utvrđene, ali je sigurno da je reč o desetinama miliona KM.

Baščaršija u centru Sarajeva
 

Prema rečima sekretara Mitropolije dobrobosanske protođakona Mitra Tanasića, na osnovu nepotpunih podataka, komunističke vlasti su od SPC u godinama posle Drugog svetskog rata oduzele i nacionalizovale 30-ak stambenih kuća sa oko 6.400 metara kvadratnih, pet stambeno-poslovnih zgrada sa oko 11.500 metara kvadratnih, veliki broj poslovnih prostora sa oko 1.500 metara kvadratnih i skoro 50.000 metara kvadratnih zemljišta.

U to nije uračunata zgrada Bogoslovije, sa oko 3.000 metara kvadratnih, u kojoj se trenutno nalazi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, koja još nije vraćena SPC iako su takvu odluku donele još komunističke vlasti pre poslednjeg rata u BiH, i uprkos činjenici da na tome insistiraju i predstavnici međunarodne zajednice, a federalne vlasti već nekoliko godina daju obećanja.

 

Skupština i savet ministara na pravoslavnom groblju

I tako, zahvaljujući prvo ustaškim i komunističkim vlastima koje su oduzele imovinu SPC, a potom i sadašnjim federalnim vlastima u Sarajevu koje je ne vraćaju, u zgradama zajedničkih institucija na Marijin-dvoru poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, članovi Saveta ministara BiH, ministarstava i brojnih agencija većaju i donose odluke, ne retko i na štetu srpskog naroda, na zemljištu koje je oduzeto SPC i na mestu gde je trebalo da budu zgrada Bogoslovije i pravoslavni hram.

Zemljište na kojem su izgrađene dve zgrade za potrebe najviših institucija BiH, pa čak i deo Hotela "Holidej in" - oko 18.500 metara kvadratnih ili 18,5 dunuma - do 1941. godine bilo je u vlasništvu SPC.

Pre rata tu su bili pravoslavno i katoličko groblje. Onda je SPC otkupila zemljište na kojem je bilo katoličko groblje i ekshumirala posmrtne ostatke s namerom da na tom lokalitetu izgradi novu zgradu Bogoslovije, dom za njene učenike i crkvu. Bili su završeni zemljani radovi i trebalo je da 1941. počne gradnja, a onda je počeo rat, nakon kojeg je to zemljište oduzeto SPC.

I preko Miljacke, na Vrbanji, u vlasništvu SPC bilo je oko devet dunuma zemlje na čijem se delu nalazilo pravoslavno gorblje. I pravoslavno groblje na Koševu je nacionalizovano, deo je ekshumiran i prebačen na Bare, a na tom mestu napravljen je nadvožnjak po sredini groblja.

Sportska dvorana "Zetra", napravljena za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, i sportski tereni oko nje izgrađeni su na delu zemljišta koje je bilo u vlasništvu SPC. I zemljište uz Koševski potok bilo je pre eksproprijacije u vlasništvu SPC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online