Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.01.2014.
11:05 >> 12:21h
Beta A

"Donesite mi zube... Ne podnosim Tribunal, ne mogu da svedočim"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pojavio se na suđenju svom vrhovnom komandantu, nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali je rekao da "ne može da svedoči" zato što "ne podnosi i ne priznaje" Haški tribunal. Potom je odbio da odgovara na pitanja samog optuženog Karadžića.

Ratko Mladić pojavio se na suđenju svom vrhovnom komandantu Radovanu Karadžiću
 

Mladić, koga je raspravno veće na svedočenje obavezalo posebnim nalogom, prvo je odbijao da da svečanu izjavu na početku svedočenja, a zatim je to učinio pošto ga je predsedavajući sudija Ogon Kvon upozorio da će, ako odbije da svedoči, biti optužen za nepoštovanje suda.

U prvom delu zasedanja, Mladić je kazao:

- Ja ovaj haški sud ne podnosim i ne priznajem i ne mogu da svedočim ni da se zaklinjem, jer vi vršite pritisak i na mene i na moj narod.

Tribunal je nazvao i "sudom NATO-a, satanskim sudom koji sudi Srbima zato što su branili svoj narod". On je, zatim, "uz sve uvažavanje predsednika RS Radovana Karadžića i njegovih napora za spas naroda", zamolio veće da pročita izjavu o Svetom Savi koju je "noćas napisao".

Veće mu to nije dozvolilo i ponovo ga pozvalo da položi zakletvu kao svedok. Mladić je uzvratio da veće na njega "vrši pritisak bez razloga", rekavši da se "ne plaši nikoga do Boga" i da mu je "čista savest po svim pitanjima".

"Molim da mi obezbeđenje donese zube iz ćelije da bih mogao da govorim", zatražio je zatim Mladić.

Raspravno veće je, zatim, dalo pauzu da bi proteza mogla biti doneta Mladiću posle čega bi on trebalo da svedoči. Na početku zasedanja, Mladićev branilac Branko Lukić ponovio je da Mladić iz medicinskih razloga nije u stanju da svedoči zato što "ne može da napravi razliku između fikcije i istine", što je posledica moždanih udara koje je preživeo. Lukić je upozorio i da veće primoravanjem Mladića da svedoči krši njegova osnovna ljudska prava i pravo da se ne samooptužuje. Veće je te prigovore, međutim, odbacilo.

Odbio i Karadžića

Mladić je, na sedam pitanja koje mu je postavio Karadžić, koji se brani sam, dao isti odgovor:

"Gospodine predsedniče, ja ne mogu i ne želim da svedočim zbog svog zdravstvenog stanja. Prema savetu advokata, izjavljujem da zadržavam pravo da ne svedočim i odbijam da svedočim zbog mogućnosti da ugrozim zdravlje i svoja prava kao optuženog na mom suđenju".

Karadžićeva pitanja glasila su:

- Da li ste me ikad informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani; da se streljaju ili da su streljani?

- Da li smo imali bilo kakav sporazum da građane Sarajeva valja podvrgnuti granatiranju i snajperisanju?

- Šta su bili razlozi za granatiranje i snajperisanje Sarajeva? Da li ste me o tome informisali?

- Da li smo mi imali bilo kakav dogovor da proteramo Muslimane i Hrvata
sa teritorija pod srpskom kontrolom?

Dok su ga stražari izvodili iz sudnice, Mladić je, prolazeći pored Karadžića, rekao: "Radovane, hvala ti i mnogo izvini, ne daju idioti... Brane NATO, idioti, NATO bombe i osiromašeni uranijum". Tokom ispitivanja, Mladić je kazao i da on i Karadžić "ne brane sebe... mi branimo narod". Karadžić je preko svog pravnog savetnika Patrika Robinsona (Patrick) poručio da se ne bori samo za sebe, već i za "nastavak postojanja RS".

Udaljeni oko sedam metara jedan od drugog, Karadžić, u tamnom odelu sa crvenom kravatom, i Mladić, obučen u sivo odelo, ophodili su se međusobno sa uvažavanjem, oslovljavajući se sa "gospodine generale" i "gospodine predsedniče".

POVEZANE VESTI

Utorak 28.01.2014. 12:12
Да нас ниси повео Рале, непријатељ би спровео и над нама геноцид као и над Србима из РСК.
Utorak 28.01.2014. 11:33
kadija te tuzi,kadija ti sudi.
Utorak 28.01.2014. 16:59
"....Tribunal je nazvao i "sudom NATO-a, satanskim sudom koji sudi Srbima zato što su branili svoj narod"........" Ajde koji je hrvat ili musliman imao mooda da ovako nešto slično skreše u brk haškom sudu i sudijama....nego su se svi redom kao 3.14čke tamo ponjeli !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online