Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.02.2014.
15:22
M. Roknić - Vesti A

Zagreb odustaje od prinudne naplate?

Koalicija udruženja izbeglica iz Beograda zatražila je od Vlade u Zagrebu da preporuči državnom tužilaštvu da odustane od zahteva da Srbi protiv kojih se vode sudski sporovi vrate novac uložen u obnovu njihovih kuća, jer u njima ne žive. Pošto Srbi nemaju taj novac, hrvatski sudovi su donosili rešenja o prinudnoj naplati preko penzija i prodajom nekretnina.

Srbi da vrate novac uložen u obnovu njihovih kuća, jer u njima ne žive?

Doneseno je oko 60 presuda kojima srpske porodice sa područja opština Pakrac i Daruvar moraju da vrate novac uložen u obnovu u visini od 30.000 do 50.000 evra, podsećaju iz Koalicije.


Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, kaže za "Vesti" da je taj problem star koliko i obnova kuća izbeglih Srba.


- Hrvatski premijer Zoran Milanović, dok je još bio u opoziciji, obavezao se da će taj problem rešiti kada dođe na vlast, ali nije. Propuštena je prilika da se to uradi i poslednjim izmenama Zakona o područjima od posebne državne brige - kaže Džakula.


On je nedavno bio sudu u Pakracu, gde je organizovana licitacija za kuću Stevana Tomića iz Prekopakre.


- Sud je odlučio da odgodi licitaciju na tri meseca, dok se ne donese novi zakon, što

Zagreb "poklanja" ono što je oteo!

znači da su i drugi postupci prinudne naplate obustavljeni. Ovo je prvi slučaj gde je sud zaustavio licitaciju kuće čiji je vlasnik izgubio spor na sudu. U međuvremenu je doneseno i nekoliko novih presuda kojima su Srbi oslobođeni obaveze povratka novca - kaže Džakula.


Pitali smo predsednika SDF-a šta je sa slučajem Milice Miladinović, koja po sudskoj presudi treba da plati 50.000 evra čoveku koji je godinama živeo u njenoj kući?


- Hrvatska vlada se obavezala da će to rešiti u njenu korist. SDF ide prema Evropskoj komisiji sa tim problemom, kao i sa još nekoliko sličnih gde je vlast njihove kuće dala drugima na korišćenje koji su, navodno, ulagali novac u adaptaciju, pa sada traže da im vlasnici to nadoknade. Hrvatska se obavezala da to reši pre ulaska u EU, a nije ni do danas - objašnjava Džakula.

Da vrate od 30.000 do 50.000 evra

Koalicija udruženja izbeglica je navela primere srpskih porodica iz zapadne Slavonije kojima je presuđeno da vrate novac. To su porodice Lazić i Vukliš (po 50.000 evra); Tomić (43.000 evra); Gojković (40.000 evra); Anđelić i Nikolić (po 34.000 evra); Bosić (33.000 evra); Kukić i Grašar (po 30.000 evra).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online