Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 21.03.2014.
14:31
Beta A

Hrvatska: Osudite Srbiju za genocid!

Hrvatska je danas pozvala Međunarodni sud pravde u Hagu da Srbiju osudi za genocid nad hrvatskim stanovništvom tokom rata u toj republici 1991. i obaveže je da nadoknadi pričinjenu ratnu štetu.

Međunarodni sud pravde u Hagu
 

Na kraju izlaganja dokaza u prilog optužbi Hrvatske, njena zastupnica Vesna Crnić-Grotić rekla je zatražila je da sud Srbiji naloži i da sudi svima koji su počinili "genocidne" zločine u Hrvatskoj; da pruži informacije o 865 osoba koje se još vode kao nestale i da vrati oko 25.000 kulturnih i istorijskih predmeta oduzetih tokom
ratnih sukoba.

Crnić-Grotić tvrdila je da je Hrvatska dokazala optužbu da je Srbija počinila genocid nad Hrvatima na jednoj trećini hrvatske teritorije u okviru plana za stvaranje Velike Srbije. Protagonisti genocida bili su JNA, srpske paravojske i lokalne snage, čiji su
visoki pripadnici za zločine u Hrvatskoj bili osuđeni pred Haškim tribunalom, naznačila je hrvatska zastupnica.

Pročitajte još:

Srpski pravni tim

* Hrvatska ne odustaje: "Oluja" je bila legitimna

* Josipović: Protivtužba Srbije neće uspeti

* "Tuđman je 'Olujom' želeo da uništi Srbe iz Krajine"

* "Krajiški Srbi uništeni po Tuđmanovom naređenju"

* "Tuđmanove reči uoči 'Oluje' su dokaz genocida"

Ona je ponovila da je presudom lideru srpske republike u Hrvatskoj Milanu Martiću, Tribunal potvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu su bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević i drugi vojni i politički zvaničnici u Beogradu.

"Tražimo od suda da pravilno proceni ulogu ekstremnog srpskog nacionalizma u zločinačkom pokušaju da stvori Veliku Srbiju kroz počinjenje genocidnih zločina", naglasila je Crnić-Grotić, dodajući da ta zlodela nisu bila počinjena samo u Hrvatskoj nego "i u BiH i na Kosovu".

Zastupnica Hrvatske optužila je sve Vlade Srbije, posle pada Miloševića 2000. godine, da su nastavile politiku "negiranja" sopstvene odgovornosti za zlodela u Hrvatskoj. Sugerisala je da će Srbija, za razliku od Hrvatske, teško ući u Evropsku uniju bez
okončanja te politike i spremnosti da se suoči sa sopstvenom prošlošću.

Izražavajući želju Hrvatske za pomirenje, Crnić-Grotić je ocenila da je taj proces opterećen odbijanjem Srbije da prihvati presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Odbijajući argument Srbije da se ne može smatrati odgovornom za zločine počinjene pre proglašenja SR Jugoslavije, 27. aprila 1992, zastupnik Hrvatske Džejms Kroford podsetio je da su vlasti SRJ same prihvatile obaveze iz Konvencije o genocidu koju je
prethodno potpisala SFRJ.

Rasprava u Međunarodnom sudu pravde biće nastavljena iduće nedelje, drugim krugom argumenata Srbije o tužbi Hrvatske, ali i o kontratužbi zvaničnog Beograda protiv Zagreba zbog genocida navodno počinjenog nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja u leto 1995.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 14:37
kakva bruka i sramota krvati traze odstetu a Jasenovac ostade nekaznjen......
Petak 21.03.2014. 15:18
Cudo nise zahteval reviziju nirnberskog procesa sa zahtevom da se Jevrejski Narod osudi za genocid nad nemcima. Vi kao njihove sluge ste bili duzni da tu sansu iskoristite, jer ste JEDINI narod na planeti koji u svom jeziku mena rec stid i sramota. Zato ste puni mrznje, otrova, zla i ocaja. Havla ti Boze sto nisam jedan od vas.
Petak 21.03.2014. 16:05
pa oni su vršili genocid u svim ratovima,gamad ustaška
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online