Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.07.2014.
15:39
Srna A

Otac ubijenog i "ubica" zajedno traže pravdu

Čovek čiji je sin ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini i čovek koji je osuđen za to ubistvo zajednički nastoje da isprave sudsku grešku i da privedu pravdi pravog ubicu! Naime, Ahmo Bahtagić iz sela Krasulje, kod Ključa, već 22 godine traži pravdu i tvrdi da Željko Despot leži u zatvoru - nevin!

Ahmo (levo) želi pravog ubicu svog sina, a Željko (desno) da dokaže nevinost
 

Bahtagić kaže da je dobro video ko je početkom avgusta 1992. godine ubio njegovog najstarijeg sina Envera i ni danas ne može da se načudi zašto je za to osuđen Željko Despot. Najviše ga boli to što je "pravi ubica i dalje na slobodi, a nevin čovek u zatvoru" i poručuje da se neće smiriti dok se ta velika sudska nepravda ne ispravi.

"Svojim očima sam video da je mog sina Envera i komšiju Ejuba Bajramovića ubio Mile J. Dobro sam ga poznavao još od pre rata. Ne znam kako je za to osuđen Željko Despot, kada sam ja tužio Mila J.", kaže Ahmo Bahtagić.

On i Željko Despot, koji je zbog dobrog vladanja pušten na dva meseca iz zeničkog zatvora, došli su zajedno u kancelariju advokata Vesne Rujević u Banjaluci. Despot je u teškoj situaciji - pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na 12 godina zatvora i već petu godinu, kako kaže, nevin trune u zeničkom zatvoru.

"U prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću Ahmo je saslušan kao svedok i delovao je zbunjeno. Govorio je opširno i nepovezano tako da ga sudsko veće verovatno nije razumelo. Naša jedina šansa je da tražimo obnovu postupka, ali za to moramo imati nove dokaze i svedoke", kaže Rujevićeva.

Vesna Rujević zastupa obojicu - i "oštećenog" i "ubicu"
 

Advokatski tim je 2011. godine podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali ona još nije rešena. Tako otac ubijenog i čovek koji je osuđen za ubistvo njegovog sina zajedno tragaju za pravdom! Svako od njih ima svoju muku i nadu. Željko mašta o slobodi, a 84-godišnji Ahmo Bahtagić o tome da što pre strpa iza rešetaka, kako kaže, pravog ubicu svog najstarijeg sina.

Ahmo kaže da je početkom avgusta 1992. godine video dvojicu vojnika koji su došli po Envera da ga odvedu u obližnje selo Ramiće da tamo da neku izjavu. Tu dvojicu dobro je poznavao. "Radilo se o Miletu J. i Boži G.", kaže Ahmo i dodaje da su usput poveli i komšiju Ejuba Bajramovića.

Ahmo je krenuo za njima i tada je primetio čovjeka koji je govorio vojnicima da puste te ljude... Kasnije je saznao da se radi o Željku Despotu. Ubrzo je sustigao vojnike i video kako su ubijeni njegov sin i komšija. "Vidie sam da je Mile J. potegao pušku i ispalio nekoliko kratkih rafala prema mom sinu i komšiji", priča Ahmo.

Ubrzo je sreo Nikolu Avramovića, koji ga je na traktoru odvezao do komande. Tamo je ispričao šta se desilo. Mile J. je otišao kod šuraka u Nemačku. Pošto je Ahmo tamo radio od 1968. godine, lako ga je locirao. U Policiji u Minhenu dao je izjavu da mu je Mile J. ubio sina i ubrzo su ga uhapsili u Dizburgu. Bio je neko vreme u nemačkom zatvoru, a onda je deportovan u BiH.

"Meni ni danas nije jasno kako je Željko Despot optužen i osuđen za ubistvo koje nije izvršio", priča Ahmo.

Željko Despot je u vreme ubistva došao u selo Krasulje na štakama. Kaže da je na tom području bio ranjen 27. maja 1992. godine i da su mu neki ljudi iz tog sela spasili život.

"Našli su me ranjenog u šumi i sklonili na sigurno. Previli su mi rane, nahranili me i napojili i ja im to nikada ne mogu zaboraviti. U tom selu sam tako ranjen bio dva dana i jednu noć i mnogo mi je pomogao Ahmin sin Enver, koji je ubijen", priča Despot.

On navodi da je Mile J. ubio oba čoveka, a da on sada robija ni kriv ni dužan.

"Ahmo je sve video i on mi je sada jedina nada. Da je Božo G. živ, siguran sam da bi rekao istinu kako se sve to odigralo. Ja verujem da je pravda spora, ali dostižna", kaže Željko Despot.

POVEZANE VESTI

Petak 25.07.2014. 20:23
Sud je ocigledno radio po principu: "Nije bitno da li je kriv, bitno je da je Srbin". Kad moze Hag, zasto ne bi oni?
Subota 26.07.2014. 07:33
Bruka i sramota i do BOGA greota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online