Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Subota 06.09.2014.
05:13
E. V. A

Vučić ruši Dodika?

Sumnju u nedavno javno zaklinjanje premijera Aleksandra Vučića da neće podržati nijednog kandidata za predsednika Republike Srpske, unelo je otkriće da je firma Konsalting ESBR, koja daje 5,9 odsto prednosti čelniku SDS Ognjenu Tadiću nad liderom SNSD Miloradom Dodikom, radila ovogodišnju Vučićevu predizbornu kampanju. Londonska firma ujedno radi i Tadićevu kampanju za nadmetanje sa aktuelnim predsednikom RS na izborima 12. oktobra.

Da li ga je premijer Srbije otpisao: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
 

- Podršku srpskog premijera nisam ni očekivao, a neutralnost srpskog vrha po pitanju izbora u BiH nam u potpunosti odgovara - bila je uzvratna javna Dodikova poruka Vučiću. Ona, druga, zakulisna kako saznaju "Vesti" u vlasti RS, je da predsednik RS zna da zapadne sile od Vučića traže da "opere ruke" od njega, pa se, kažu naši izvori, šaljivo prepričava kako je Dodik rekao srpskom premijeru "znam šta me čeka, samo mi javi kada".
 

 

Staro prijateljstvo

Kandidat SDS-a i opozicije u RS Ognjen Tadić se izgleda, uzda u lično prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem, poteklo iz zajedničkih radikalskih godina, primetio je Slobodan Durmanović na sajtu Nove srpske političke misli. Dodik se, kaže on, trudi da sa Vučićem javno ima što manje nesaglasja, odnosno da svaki svoj susret s njim prikaže u javnosti kao plod sopstvenog državničkog delanja.
- Teško će slikanja sa Vučićem doneti presudne poene Dodiku ili Tadiću u komunikaciji sa biračima koji su još neopredeljeni - zaključio je Durmanović u analizi prilika u RS.

 

Član starešinstva Pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi da je posle pritiska na srpsku vlast da Prištini preda Kosovo i Metohiju, sledeći korak u zahtevima, odricanje od Republike Srpske. Dveri su, kaže on, zato početkom nedelje i pokrenule inicijativu za osamostaljenje RS od BiH i njeno prisajedinjenje Srbiji.


- Postoji sumnja da zapad, kao što je u Srbiji našao sada najjaču političku snagu za ostvarivanje njihovih interesa, to isto pokušava i u RS, kako bi na vlasti bila njima lojalna varijanta, odnosno za Bosnu i Hercegovinu - otkriva Obradović u izjavi za "Vesti" i ističe da je nedopustivo da se Beograd na bilo koji način meša u izbore u RS, jer je narod taj koji treba da odluči o budućem rukovodstvu.


On ukazuje da zapad ima problem sa Miloradom Dodikom koji je, kako navodi, uz sve poznate mane, ipak uspeo da donese stabilnost Republici Srpskoj i zaustavi urušavanje njene državnosti.


- Nadam se da i ubuduće, ma ko bude predstavnik RS neće biti sluga zapada - kazao je jedan od starešina Dveri.

Dvostruki aršini

Boško Obradović, objašnjava da se inicijativom za RS Dveri bore protiv dvostrukih standarda.


- Ne mogu kosovski Albanci imati pravo na samoopredeljenje i nezavisnu državu, a da isto pravo ne dobiju i Srbi u RS. Ako zapad poštuje granice BiH, onda mora da poštuje i granice Srbije - naglasio je i dodao da su izbori u BiH prilika za političke aktere u RS da se opredele o ovom pitanju koje će Dveri postaviti srpskom državnom vrhu, akademicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.


Da je Dodik sinonim za nacionalizam i osamostaljenje RS čita se iz stava nekih američkih političara da se BiH suočava sa separatizmom RS. Ponovo se sve glasnije priča i o reviziji Dejtonskog sporazuma pod plaštom tvrdnji da taj sporazum treba preurediti kako bi BiH "i dalje bila suverena, celovita i međunarodno priznata" zemlja.

Zanimljivo je da je Aleksandar Vučić odmah po ustoličenju na mesto srpskog premijera, kao prvu destinaciju za službenu posetu odabrao upravo BiH.


Procene rejtinga Dodiku i Tadiću podigla su inače veliku prašinu. Mediji u BiH su objavili ranije navodno istraživanje agencije IPSOS prema kojem Tadić ima veću podršku od Dodika, što je odmah negirao direktor te agencije Srđan Bogosavljavić.

Posle demantija iz IPSOS-a BN televizija je emitovala da je došlo do zabune jer je istraživanje bilo urađeno uz pomoć bivših zaposlenika IPSOS-a, a da su to inače podaci pomenutog Konsalting ESBR-a.


- Ova agencija nema nijedno prognostičko istraživanje koje je bilo namenjeno javnosti - kazao je Bogosavljević i napomenuo da IPSOS ima mnogo podataka, te da je u većem broju njih Dodik u velikoj, odnosno vidljivoj prednosti.

Nepostojeći istraživač

Kompanija Konsalting ESBR, čije je istraživanje objavljeno, nije registrovana u Londonu, a podaci o toj agenciji ne mogu se naći ni na internetu. Na pretraživaču postoje samo podaci za konsultantsku kuću SBR. TV RS je proverom ustanovila da u toj kući ne znaju ništa o ovom istraživanju. Televiziji Srpske je u SBR-u rečeno da nikada nisu radili bilo kakva istraživanja u BiH, niti su čuli za ESBR konsalting. RTRS navodi da kompanija ESBR postoji u Tel Avivu, ali se na internetu ne može saznati čime se bavi jer nema vlastiti sajt.

POVEZANE VESTI

Subota 06.09.2014. 05:20
SRBI su kroz svoju SLAVNU ISTORIJU JAKO NAMUCENI od 1389-2014 se borimo protiv okupacije i PRAVIMO UVEK I-S-T-E GRESKE..........ZA koju godinu ce da pise ....Pa zar su stvarno bili toliko SLEPI da idu U SOPSTVENU PROPAST.......=.. eU Eve pitamo se svakodnevno KAKO TO DA ZAROBE ONOLIKE SRBE I DA IH VODE NA KLANJE U LOGORE..............ETO VAM NAJBOLJEG PRIMJERA!!!!!!!!!!
Subota 06.09.2014. 06:46
Dok je god izdajnika, Srbima ce biti sve gore i gore ! Ne trebaju nam protivnici, nase zlo je vlada izdajnika !
Subota 06.09.2014. 07:53
Vucicu ne treba RS,a pogotovo nezavisna.Dodik mu je trn u oku,jer mu treba neko poput njega da vodi RS,neki izdajnik,mulecar,dvolican,i neko ko slusa baka Merkelovu.Srbi kao narod polako cemo nestati jer nas vode decenijama izdajnici i sizike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online