Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 20.11.2014.
15:00
Srna A

BiH: Optužnica za genocid u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića, koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine.

Ova optužnica, kako navode iz Tužilaštva BiH, jedna je od najobimnijih kada je reč o zločinu u Srebrenici
 

Optuženi se terete da su, kao visoki zvaničnici policijskih struktura Republike Srpske pomagali i podržavali izvršenje zločina u okviru kojeg je prisilno preseljeno oko 40.000 osoba, uglavnom žena, dece i staraca bošnjačke nacionalnosti, kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja zaštićene zone Srebrenica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su učestvovali u planiranju i realizovanju zločina počinjenog u Srebrenici, tako što su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, zatvaranje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mestima.

Oni se terete i za zatrpavanja tela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tela i premeštanje u sekundarne masovne grobnice kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih dela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dragomir Vasić je optužen kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbednosti /CJB/ Zvornik, Danilo Zoljić kao komandant Posebnih jedinica policije CJB Zvornik, a Radomir Pantić kao komandir 1. čete Posebnih jedinica policije CJB Zvornik.

Ova optužnica, kako navode iz Tužilaštva BiH, jedna je od najobimnijih kada je reč o zločinu u Srebrenici. Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo ispitivanje 137 svedoka, od čega više od 20 zaštićenih, čijim iskazima će dokazivati krivicu optuženih, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

U okviru detaljne istrage u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa tužilaštvom pri Haškom tribunalu. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.11.2014. 15:12
Haloooo, Bosnjaci, kada cete podizati optuznice protiv svojih zlocinaca koji su vrsili zlocine nad Srbima., ali i nad vasim sunarodnicima muslimanima, okrivljujici lazno Srbe, kada ? Nikada! Jer vam to nije u cilju, cilj vam je samo laz i propaganda da sebe docarate kao zrtve pred svijetom. Ali mi nismo vise u devedesim, i svijet nije vise tako blesav da guta vase fore i citava istina se vec odavno dobro ZNA. Te vase farse okacite macku za rep, doci ce vrijeme kada cete odgovarati za sva ucunjena zlodjela.
Četvrtak 20.11.2014. 15:45
Opet tužite!A za šta to-za nepostojeće žrtve.Kad zaista postanete žrtve onda ćete tužiti boga što vam nije pokazao pravi put.Bednici.
Četvrtak 20.11.2014. 15:09
Jos jedan niski udarac Republici Srpskoj i Srbima u celini. Oni ce pokusavati da se okoriste o srebrenicku laz sve dok je tu zapada da ih napujdava, a sve u korist stete naroda Bosne (i sire). Kako je lepo biti glup...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online