Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.04.2010.
16:54
Vestionline A

Slučaj Gotovina: Srbi pobijeni van sukoba

Svedok Branko Balunović izjavio je u ponedeljak da krajem avgusta 1995. godine u selu Grubori kod Gračaca, gde su ubijeni srpski civili, nije bilo nikakvih sukoba.

Gotovina u vreme operacije hrvatske vojske "Oluja"

Balunović, u to vreme oficir specijalne antiterorističke jedinice MUP Hrvatske, potvrdio je i da je, pošto su nađena tela civila, napisao izveštaj u kojem je, po uputstvu pretpostavljenih, naveo da su žrtve stradale u sukobu.

Za progon srpskih civila iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja, u avgustu i septembru 1995. godine, optuženi su zapovednik te ofanzive general Ante Gotovina, vojni upravnik Knina Ivan Čermak i komandant specijalne policije Mladen Markač.

Po optužnici, hrvatske snage su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubile šestoro Srba, starica i staraca, koji su u selu ostali posle Oluje, prenose beogradski mediji.

Balunović je posvedočio je da je tog dana učestvovao u pretresu terena u Gruborima i okolini, uoči prolaska "Vlaka slobode" u kojem je bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Kolona prognanin Srba u akciji "Oluja"

Svedok je naznačio da nije bilo nikakvih incidenata, ali da je čuo pojedinačne pucnje, što je, kako je kazao, bilo uobičajeno u to vreme. Kazao je i da je grupa koju je vodio u selu naišla samo na dva starija civila.

Dva dana kasnije, 27. avgusta 1995, Balunoviću i drugim oficirima specijalne  policije naređeno je da se vrate u Grubore zbog "problema", a u selu je, kako je precizirao, video tela četiri starije osobe, neka u kućama, a neka napolju, pobijene životinje i zapaljene kuće.

U Gruborima su tada, po rečima svedoka, bili i general Čermak i Željko Sačić, zamenik generala Markača.

Zvaničan stav tadašnjih hrvatskih vlasti o ubistvu šestoro staraca u Gruborima - koji je u to vreme javno preneo general Čermak - bio je da su civili stradali u unakrsnoj vatri tokom sukoba policije i pobunjenih Srba.

Balunovićev pretpostavljeni Josip Čelić je na suđenju trojici generala u septembru 2008. takođe svedočio da u Gruborima nije bilo sukoba.

Čelić koji je komandovao pretresom terena u selu, svedočio je da mu je, pošto su tela nađena, Markačev zamenik Sačić "izdiktirao" izveštaj: da su civili stradali tokom okršaja.

Svedok Balunović danas je potvrdio da je svoj izveštaj sastavio po uputstvima koja mu je preneo Čelić.

Do kraja dokaznog postupka na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču, pred Tribunalom će se pojaviti još nekoliko svedoka koje je, kao i Balunovića, pozvalo pretresno veće. Suđenje će zatim biti okončano završnim rečima.

Rok za podnošenje završnih pisanih podnesaka koje je veće sudije Alfonsa Orija dalo tužiocima i braniocima je 30. maj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online