Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.05.2015.
12:57 >> 14:30h
Tanjug, blic.rs, N1 A

Okršaj na Markovom trgu u Zagrebu: Bakljama na policiju

Demobilisani borci koji su u četvrtak ceo dan protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i dalje ne odustaju od svojih namera. Oni su probili policijsku ogradu oko crkve Svetog Marka u kojoj su proveli noć i sukobili se sa policijom.

Twitter/jutarnjihr
Ispred Crkve svetog Marka u Zagrebu okuplja se sve veći broj demonstranata

Televizija N1 javila je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kojem su bačene i baklje na policajce, posle čega su se oni povukli, pa su veterani odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Do eskalacije situacije je došlo kada je druga grupa od oko 200 veterana pokušala da se pridruži demonstrantima koji protestuju na Markovom trgu.

Ispred ulaza u crkvu Svetog Marka policija je nešto ranije ostavila  metalna barijera koja sprečava bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a policija je jutros naglasila da svako ko izađe iz crkve više neće smeti da se vrati unutra.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka.

Hrvatski ratni vojni veterani i invalidi koji već 222 dana protestuju ispred sedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu, ranije su saopštili da ne odustaju od svoje namere ni posle noći koju su proveli u Crkvi svetog Marka, pošto im je kordon interventne policije zabranio protest na Markovom trgu.

Branitelji, uz poruku da u crkvi ostaju do daljeg, kažu da "nikome ne veruju" i žale se da su potreseni, umorni i da im je noćas bilo hladno, prenose hrvatski mediji.

Predsednik Udruženja stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pred crkvom se obratio javnosti i jos jednom poručio da očekuje od čelnih ljudi države da ih pozovu na razgovor, kao i da nemaju nameru da izađu iz crkve, odakle ih, kaže, "samo mrtve" mogu izneti.

- Policija je u četvrtak uveče, u tri navrata pokušala da uđe u prostorije crkve, ali su se vratili jer im nismo dozvolili. Procenjujemo da je situacija ozbiljna. Zbog onog što se dogodilo sinoć, mislimo da su naši životi ugroženi. Gospoda iz policije juče su  htela da otmu jednog od vođa protesta Josipa Klema, ali nije im uspelo - rekao je Glogoški.

Kako se požalio novinarima, nemaju hranu, toalet, a imaju problema sa lekovima, a od jutros je intervenisala i Hitna pomoć i iz crkve izvela jednog muškarca.

- Želimo da znama ko je izdao narađenje da se tako postupa sa nama - zapitao je Glogoški i precizirao da traže da ih na razgovor prime premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko i predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ono u čemu je policija za sada dosledna, navodi HRT, je da ne dozvoljava dostavu hrane i pića demonstrantima. Problem je i taj što u crkvi nema sanitarnog čvora pa se očekuje da će, pritisnuti osnovnim životnim potrebama, u neko vreme ipak morati da izađu iz objekta.    

Nezadovoljni odnosom prema braniteljima u Zagreb stižu i njihove kolege iz drugih gradova Hrvatke - Slavonskog Broda, Osijeka... a zabeleženi su i pojedinačni dolasci iz Splita, Šibenika i mnogih drugih mesta.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 13:35
Evo im za sta su zverstva cinili. Dobili su EU okupatorsku vlast i policiju!
Petak 29.05.2015. 16:54
alo alo , radio vatikan , centarfor se obraca ....drzavni udar hitno sprovesti u djelo inace ste svi u opsajdu hahahahlol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online