Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.08.2015.
22:17
Tanjug A

"Srbija je uvek bila utočište za sve žrtve zablude koja se zvala Jugoslavija"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak uveče, prilikom obeležavanja 20. godina od progona Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", da je Srbija uvek bila utočište za sve pripadnike srpskog naroda koju su plaćali visoku cenu zablude koja se nekada zvala Jugoslavija.

Tanjug
Dan sećanja na pogrom Srba, gde god da se desio: Milorad Dodik

- Srbi žele mir. Želeli su ga i onda kada se desio progon Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", a jedina greška srpskog naroda je što smo verovali u Jugoslaviju i bili njena žrtva - rekao je Dodik u Sremskoj Rači na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

- Ovaj most bio je znak svega - slobode, mira, Srbije koja je bila siguran beg od smrti. To je most istine, a istina je bila da su Srbi morali da napuste kuće i da krenu jedino tamo gde je sloboda, u Srbiju. Znali su da su na sigurnom kad pređu most, da su među svojima - rekao je on i dodao da je Republika Srpska pružala i tada sve što je mogla da da utočište, okrepljenje, ohrabrenje...

- Solidarnost pokazana tih dana ostaće duboko zapamćena od strane svih tih ljudi. Više od 50.000 ljudi iz Krajine je ostalo i oni su integrisani u naše društvo - rekao je on.

Dodik je naveo da će 4. avgust biti dan sećanja na progon Srba ma gde se on desio.

- Posvetili smo to ovom datumu jer je najupečatljivije stradanje Srba nakon "Oluje", u kojoj su, predvođene hrvatskim snagama učestvovale i snage iz SAD i iz drugih zemalja Evrope, koji su zajedno napravili etničko čišćenje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima to je bila udružena akcija zapadne vojne alijanse i hrvatskih snaga koja je mnoge nedužne, koji tada i nisu znali šta se dešava, lišila života.

"Ne negirajte RS, kao što mi ne negiramo BiH"

Predsednik Republike Srpske poručio je da ne treba da se obesmišljava i negira Republika Srpska, jer u RS niko ne obesmišljava i ne negira Bosnu i Hercegovinu.

- Govorili su da je BiH Jugoslavija u malom, a sad postavljam pitanje zašto živi mala, a nije mogla velika... Evo, mi nećemo negirati Bosnu, ali prestanite negirati RS, ne možemo živeti u toj negaciji. Ovo je sombol našeg zajedništva, kao naš vapaj za mir - rekao je Dodik

Dodik je rekao da i nije nemoguće razumeti zašto su viđeni Srbi i u vreme mira i bivše Jugoslavije odlazili.

- Morali su da napuštaju i u miru,i da idu ka Srbiji. Srbija je bila uvek sigurno utočiste za sve nas. Republika Srpska je zagledana u Srbiju i nju droživljava kao sastavni deo svog nacionalnog bića i Srbija za nas jeste dokaz naseg postajanja - poručio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online