Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.05.2010.
10:35
dailymail.co.uk A

Generalu Krstiću prerezan vrat

Engleski advokat Rasek Hopkins posetiće sutra pretučenog generala Radislava Krstića u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jorkširu, izjavio je Tanjugu ovdašnji generalov branilac Tomislav Višnjić. Britanska štampa piše da je Krstić napadnut iz osvete, a da je "za dlaku“ izbegao smrt.

General Krstić na suđenu u Hagu: Invalid je postao tokom rata u kome je izgubio nogu

 Advokat Viišnjić je rekao da je Hopkins dobio dozvolu da generala Krstića poseti sutra u 10 sati.

Britanski list "Dejli mejl“ danas piše da su trojica muslimanskih zatvorenika posekla bivšeg generala Krstića žiletom po vratu i za "dlaku" promašili arteriju, a veruje se da je najmanje jedan od napadača bosanski musliman.

List navodi da su Krstićevi napadači koristili ručno napravljeno oružje i da su mu vrat posekli žiletom sakrivenim u četkici za zube, posle čega su ga izudarali po glavi i celom telu.

Veruje se da je jedan od napadača osuđen na doživotnu robiju zbog mučenja i ubistva devojke 2005. godine. Reč je o Indritu Krasnićiju (22) iz Čisvika u zapadnom Londonu, koji je je 2006. godine osuđen zbog grupnog napada i ubistva 16-godišnje En Lenegan u Redingu.

"Dejli mejl" piše da su Krstića pronašli zatvorski čuvari na podu u lokvi krvi. Kada je prebačen u obližnju bolnicu Pinderfilds bio je u nesvesti, a jedan izvor u zatvoru je rekao da su svi mislili da je Krstić mrtav zbog velike količine krvi oko njega.

"Reč je o dobro planiranoj i izvedenoj zasedi. Ovo je napad iz osvete", rekao je taj izvor.

Zatvor "Vejkfild"

"Bosanski muslimani posebno mrze Krstića zbog zločina u Srebrenici", piše list, dodajući da je odmazda stigla u veoma čuvanom zatvoru u Vejkfild u njegovoj ćeliji D320. "Dejli mejl" dalje navodi da ovaj incident predstavlja veliku sramotu za dobro čuvani zatvor "Vejkfild" u Jorkširu, jer se Krstić smatra jednim od najosetljivijih i najvažnijih britanskih zatvorenika.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) Janko Velimirović osudio je napad na bivšeg generala Vojske RS i izrazio očekivanje da će biti preduzete mere da se takvi incidenti ne ponove i da se Krstiću nađe drugi zatvor gde će moći da odsluži kaznu.

On je istakao da bi institucije BiH trebalo da odreaguju na ovaj incident, jer je Krstić državljanin BiH, iako je i RS zainteresovana da se to reši.

"Kada uspostavimo kontakt sa advokatskim timom imaćemo više imformacija kako je došlo do napada i zatražićemo da Krstić bude smešten u zatvoru u kojem je bezbedan", poručio je Velimirović.

Vlada Srbije preduzima mere

 

Generala Krstića bi tokom vikenda trebalo da poseti i konzul Srbije u Londonu, rekao je Srni Krstićev advokat Tomislav Višnjić. "Povodom tog slučaja će biti preduzete mere u saradnji sa Vladom Srbije, pošto je Krstić i državljanin Srbije. Vlada Srbije je već preduzela korake i konzul bi trebalo tokom vikenda da poseti Krstića", rekao je Višnjić. On je dodao da će Krstićeva odbrana preduzeti još neke pravne korake, ali nije mogao o njima da priča dok se ne dobiju detaljne informacije o ovom slučaju.

Haški sud je optužio Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine i osudio ga 2. avgusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno veće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske RS, a po haškoj poternici uhapšen je decembra 1998. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 01.09.2012. 22:38
DAJTE IMENA TIH TURSKIH GOVANA A TI LEPI U TRI LEPE I SVI SLICNI TEBI...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online