Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.09.2015.
05:13
D. Dekić - Vesti A

Milov režim pljunuo na Njegoša

Vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori nije bilo dovoljno da protera srpske pisce, dobitnike prestižne Njegoševe nagrade, iz crnogorskih udžbenika, pa je na red došao i sam Petar Petrović Njegoš, veliki pesnik, vladar i episkop.

Srna
Disident: Petar Petrović Njegoš

Kako za "Vesti" objašnjava profesor srpskog jezika i književnosti iz Nikšića Veselin Matović, nije u pitanju obim onoga što se o Njegošu uči, već način prezentacije njegovog lika i dela.

- Umesto predstavljanja ogromnog epskog duha i srpskog nacionalnog osećanja, mladima se nameće da je Njegoš manje više deplasirani romantičarski pesnik ljubavne poezije - kaže Matović za "Vesti".

Pojašnjava da se u školskim knjigama grandiozno delo "Gorski vijenac", plasira kroz delove o Fatimi i njenoj lepoti. "Luča mikrokozma" se pominje samo kao filozofsko-religiozni ep, jer crnogorska vlast prema poznatom komunističkom rezonu hoće da uveri mlade da to delo ne treba čitati.

Bivši reisa Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić proteklih dana poručio je: "Dokle god se Njegoš čita i peva u školama, crkvama i s guslama, nikad Bošnjak ne sme da spava, a da nije budan". Matović kaže da je takav stav prisutan i u crnogorskoj vlasti, samo oni to veštije kazuju.

Podobna lektira

Režim u Crnoj Gori izostavio je iz udžbenika dobitnike Njegoševe nagrade. Osnovci ne čitaju Mihaila Lalića, Oskara Daviča, Borislava Pekića, Dobricu Ćosića... Izbačeni su i Jovan Jovanović Zmaj, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, Branko Radičević... Ubačeni su miljenici režima Andrej Nikolaidis, Jevrem Brković, Husein Bašić, Avdo Međedović, Esad Mekuli, Musa Ćazim Ćatović....

- Odavno je ideja da Njegoša treba staviti na operacioni sto i ukloniti sve što im smeta. Prvenstveno srpski nacionalizam, a da ne govorim o Novaku Kilibardi koji je Njegoša nazvao genocidnim pesnikom - pojasnio je Matović, ocenivši da zvanična Podgorica Njegoša hoće da skloni u književne vitrine da ne smeta "antisrpskoj Crnoj Gori".

- Upravo završenu manifestaciju Dani Njegoša ove godine je otvorio čelnik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, poznat po antisrpskim zalaganjima. Uostalom i ne krije se da je cilj te svetkovine da Njegoša operu od srpskog nacionalizma i otmu iz ruku Srpske pravoslavne crkve - pojašnjava Veselin Matović.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.09.2015. 11:55
Аферим дични дрљевићевци!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online