Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 13.03.2016.
11:48
Tanjug, Vestionline A

Karadžić čeka presudu Haga, a neki su se izvukli za zločine?!

"Predstojeća presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće jedna od najvažnijih u istoriji Haškog tribunala", ocenio je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc i priznao izvesna ograničenja Tribunala i mogućnost da su neki koji su počinili zločine "uspeli da se izvuku".

Reuters
Šta li će presuditi?

- Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u istoriji Tribunala - rekao je Bramerc agenciji Frans pres.

Francuska agencija navodi da je, nakon što je bivši srpski predsednik Slobodan Milošević preminuo 2006. godine dok mu se sudilo u Haškom tribunalu, Karadžić sada političar najvišeg ranga kome se sudi za zločine koja su pratila raspad Jugoslavije tokom 1990-ih.

To presudu Karadžiću čini "veoma važnom u pogledu utvrđivanja odgovornosti političkih lidera za stradanja njihovog sopstvenog naroda", rekao je Bramerc.

- Svima nam je poznata izreka da je odložena pravda zapravo poreknuta pravda, ali u ovom specifičnom slučaju nikada nije isuviše kasno. I to će žrtvama doneti zadovoljenje pravde - istakao je on, izrazivši ubeđenje da je pozivanje na odgovornost važno kako bi se pomirenju dala šansa.

Ipak, on priznaje izvesna ograničenja Tribunala i mogućnost da su neki koji su počinili zločine "uspeli da se izvuku".

- Pravda je svakako zadovoljena. Za sve žrtve? Nažalost ne, jer moramo da pravimo odabir među slučajevima - kaže Bramerc.

Tribunal je, kako navodi, optužio 161 osobu što je, kaže, više nego ijedan drugi međunarodni sud, ali nije mogao da "krivično goni krivce za svako silovanje, masakr i druge važne zločine".

- To je, svakako, jedno od naših najvećih razočaranja - zaključuje glavni tužilac Haškog tribunala, izrazivši uverenje da bi, da nije Tribunala i pozivanja na odgovornost, situacija danas bila mnogo gora.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom "doktora Dabića" i nedelju dana kasnije izručen je Tribunalu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2016. 13:05
Prema svedočenju Jasmina Sljive, on i Jusuf Lendo, Suvad Milić i pripadnici 10. Brigade Armije BiH, tokom rata su se zverski iživljavali nad ženama i devojčicama srpske nacionalnosti. Mnoge su tokom monstruoznih silovanja, gde se smenjivalo i više od 20 vojnika, od zadobijenih povreda preminule tokom samog čina. Sakib Puškar, vojno lice koje je bilo u velikoj meri odgovorno za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva, takođe je učestvovao u ovim zverstvima.
Nedelja 13.03.2016. 13:05
“Krajem februara 1993. godine Jusuf Lendo i Suvad Milić doveli su dvanaest godina staru devojčicu srpske nacionalnosti. Sa devojčice je skinuta sva odeća, a Jusuf Lendo je detetu ruke vezao za krevet. On je prvi izvršio silovanje, a zatim su to isto učinili Suvad Milić, Hodža Amir, Ljaljaj Enver i Kajanija Ferid. Dete je sve vreme plakalo, kada je Kajanija počeo da je siluje, devojčica je umrla. Ja sam, takođe, imao nameru da učestvujem u silovanju ali dete je umrlo. Telo devojčice Jusuf Lendo je stavio u kesu za đubre i odvezao u jamu Kazani” ispričao je Šljivo.
Nedelja 13.03.2016. 13:07
Osim sto su ubijali stanovnike dela Sarajeva pod kontrolom tkz. Armije BIH, muslimanski snajperisti su se izivljavali i nad stanovnistvom Grbavice i ostalih delova Sarajeva pod srpskom kontrolom.Nije mi poznato da li su igde na jednom mestu sabrana sva svedocanstva stanovnika Grbavice, ali na forumu istocnog Sarajeva postoji zanimljiva tema ''Snajperi u Sarajevu'' sa mnostvom svedocanstava ocevidaca koji su preziveli rat u tom paklu. Grbavica je bila najrazrusenije sarajevsko naselje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online