Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 16.06.2016.
21:24
Vestionline, Blic A

"Zbog genocida, nije u interesu Srba da vladaju Srebrenicom"

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić, koji je poslanik u Skupštini Srbije, tvrdi da se u Srebrenici dogodio genocid, da je taj grad u Republici Srpskoj "jedan od simbola" i da "uopšte nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom".

Tanjug
Zukorlić zna šta je interes Srba

Bivši sandžački muftija, čije se ime nalazi na privremenom biračkom spisku za Srebrenicu, iako je odnedavno poslanik u Skupštini Srbije, za "EuroBlic" kaže da će najverovatnije glasati na predstojećim lokalnim izborima u BiH i podržati kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

- Imam dvojno državljanstvo Srbije i BiH i po tom osnovu se i nalazim na biračkom spisku. Ukoliko ne budem sprečen, glasaću na predstojećim izborima u Srebrenici. U tome ne vidim ništa čudno ni problematično - kaže Zukorlić.

Upitan zbog čega mu je toliko važna pobeda bošnjačkog kandidata za načelnika Srebrenice, Zukorlić odgovara:

- Postoji mnogo barijera koje treba preći na putu srpsko-bošnjačkog pomirenja, a jedna od njih je Srebrenica sa svime što ona jeste i šta ona znači. Treba naći snage, posebno sa tačke gledišta srpske političke i intelektualne elite, da se Srebrenici pristupi kao mogućoj tački spajanja, a nipošto onome što ona, nažalost, sada jeste, a to je glavni kamen spoticanja budućim odnosima Srba i Bošnjaka. Mislim da uopšte nije u interesu srpskog naroda da Srbi vladaju Srebrenicom.

Na pitanje zašto misli da načelnik Srbin ne bi bolje upravljao Srebrenicom od svih dosadašnjih bošnjačkih načelnika, Zukorlić kaže: - Vidite, to što pričate čak je i moguće. Međutim, ja vam govorim o simboličkom značenju. Mislim da bi čak i u slučaju da Srbi imaju odrešene ruke da načelnik Srebrenice bude Srbin, trebalo da se od toga ustegnu. Postoje tačke koje imaju mnogo veću simboličku vrednost od stvarne političke i materijalne vrednosti.

- Definitivno, Srebrenica je na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu postala jedan od simbola. Zbog toga savetujem srpskom narodu da sa Srebrenicom komuniciraju jezikom simbola, a ne jezikom političke matematike. Mislim da je to dobro i za srpski i za bošnjački narod i za našu zajedničku budućnost - navodi Zukorlić.

On smatra i da "eventualni dolazak Srbina za načelnika generiše energiju koja je protiv srpskog naroda". - Pre svega u smislu toga da se tamo dogodio genocid, da se zna ko ga je počinio i da postoji presuda. Stvara se jedna negativna emocija. Simboli upravo imaju tu moć da stvaraju emocije. Ovo vam govorim najdobronamernije, kao savet, a nikako jezikom nekakvog nametanja - kaže Zukorlić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2016. 22:54
zbog terorizma i psihičke bolesti zvane islam, u interesu je muslimana da što pre napuste evropu.
Petak 17.06.2016. 00:12
Zasto se on brine o Bosni????Zasto nisi dosao 93???????
Petak 17.06.2016. 09:28
Ma nemoj. Znamo te mi odlično. I namjere ti znamo. Fala na savjetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online