Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.07.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Zagreb poništio presudu Stepincu

U Hrvatskoj ne prestaje antisrpska histerija koja je dobila na zamahu jučerašnjom odlukom Županijskog suda u Zagrebu da poništi presudu Alojziju Stepincu osuđenom 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada, kao i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

A. Čukić
Vasilije Krestić

Ovaj potez došao je u momentu kada je na inicijativu sadašnjeg pape Franje formirana zajednička komisija dve zemlje koja treba, povodom predloga da se Stepinac proglasi svetim, da preispita ulogu čoveka odanog ustaškom režimu u Drugom svetskom ratu.

Akademik Vasilije Krestić odluku suda u Zagrebu vidi kao potvrdu da su Hrvati dosledni u antisrpskoj i antipravoslavnoj politici.

- Moramo da sazrimo i shvatimo da su nam oni susedi, ali i veliki, možda i najveći neprijatelji - rekao je Krestić i dodao da su dobri komšijski odnosi sada "priče za malu decu" i pitanje je da li će i kada doći do promena.

Prljavo kazalište

Da konstantnom držanju Srbije na nišanu nema kraja potvrdio je hrvatski šef dipomatije Miro Kovač koji je u tu svrhu "potegao" i pokojnog Franju Tuđmana. On tvrdi da su generali JNA pokušali 1991. da ubiju Tuđmana i zato sada traži hitnu istragu Beograda da Zagreb ne bi spustio Srbiji rampu za EU.
Ponašanje odlazeće hrvatske Vlade, prema rečima srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, prelazi sve granice normalnog. Dačić ih pozva da prekinu prljavo kazalište za domaću javnost, koje nanosi štetu celom regionu.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da mu nije sasvim jasno da li je Stepinac rehabilitovan ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946.

Vulin je istakao da se nada da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrebiti da reše i srpske zahteve u pogledu imovinskih prava, penzija...

Hrvatska zatrpava jame

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ukidanje presude Alojziju Stepincu pritisak na papu, kao i da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu.
- Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama - kaže Nikolić.

Direktor Veritasa Savo Štrbac smatra da je poništavanje presude Stepincu pokazalo da su u Hrvatskoj nacionalni heroji i sveci svi koji su doveli do "rešavanja srpskog pitanja" i da je Stepinac svetac, ma ko bio tamo na vlasti.

Alojzije Stepinac je osuđen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online