Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
20:26
Tanjug A

Holandija: Hrvati namerno zataškavaju nestale u Oluji?!

Holandska vlada je u organima Evropske unije pokrenula pitanje nesaradnje Hrvatske u potrazi za nestalim Srbima, i podržava stav glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o nepotpunoj saradnji Zagreba s tim sudom u slučaju artiljerijskih dnevnika iz operacije "Oluja", piše "Jutarnji list".

Hrvati zataškavaju broj nestalih osoba u akciji "Oluja" i ne sarađuju sa Srbima
 

Holandski predstavnici u potpunosti podržavaju stav vlade Srbije koja je zbog navodnih opstrukcija hrvatske kancelarije za zatvorene i nestale osobe prekinula razmenu informacija o nestalim licima sa hrvatskom vladom, piše list.

List piše i da hrvatska strana smatra da vlada Srbije politizuje pitanje nestalih i očekuje da sadašnji status kvo razreši međunarodna komisija za nestale.

 

U međuvremenu se u rešavanje tog spora uključila i holandska vlada, uzimajući to kao dokaz neverodostojne politike Hrvatske prema ratnim zločinima, piše "Jutarnji list".

Holandska vlada i dalje smatra da je saradnja Hrvatske s Haškim sudom, što je uslov za dalje integracije Hrvatske u EU, neverodostojna.


Na adresu Evropske komisije odnedavno stižu pritužbe predstavnika Holandije koji eksplicitno optužuju hrvatsku stranu zbog loše saradnje sa Srbijom u rešavanju pitanja nestalih lica i istraga o masovnim grobnicama.


Problemi u saradnji postali su vidljivi prošle godine kada su stigli prvi prigovori srpske strane, koja traži još 900 posmrtnih ostataka Srba državljana Hrvatske i 345 državljana Srbije.


Prigovori su se odnosili na navodnu sporost i neefikasnost istraga o masovnim grobnicama, u kojima su pokopani Srbi nestali tokom hrvatskih operacija "Oluje" i "Bljeska" iz 1995. godine.


Predstavnici Srbije predbacivali su hrvatskoj strani i neadekvatan tretman kad su u pitanju ostaci pokopanih Srba u masovnim grobnicama, tvrdeći da im se ne daje potreban pijetet i da ekshumacije Srba redovno prolaze bez predstavnika političke vlasti, navodi "Jutarnji list".


Iz vladine kancelarije za zatvorene i nestale osobe koja je moglo se čuti da su informacije o lokacijama na kojima su pokopane nestale osobe izrazito loše i nekvalitetne.

Saradnja Srbije i Hrvatske za nestalima kontinuirana


Predsednici komisija za nestala lica Srbije i Hrvatske, Veljko Odalović i Ivan Grujić, ocenili su danas da dve zemlje imaju kontunuiranu saradnju u potrazi za nestalima, reagujući na kritike holandskih vlasti da Zagreb ne sarađuje dovoljno u potrazi za nestalim Srbima.


Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović, koji je zajedno sa Grujićem danas prisustvovao ekshumaciji jedne od masovnih grobnica u Banjaluci, rekao je za radio "Slobodna Evropa" da nema govora o prekidu saradnje između Srbije i Hrvatske u razmeni informacija o nestalima.


"Čak naprotiv, planiramo da uskoro u Beogradu održimo sastanak Komisija, a danas smo zajedno u Banjaluci, u sklopu zajedničkih aktivnosti u Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Odalović.


Šef Kancelarije Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Grujić je rekao za Slobodnu Evropu da ne zna ništa o kritikama koje je Holandija uputila Hrvatskoj zbog nesaradnje u potrazi za nestalim Srbima.


"Ja zaista ne znam za te kritike niti sam ih čuo. Ali moram da kažem da Srbija i Hrvatska imaju kontinuiranu saradnju u rešavanju problema nestalih osoba. Prema tome, nema apsolutno nikakvih zastoja u komunikaciji niti u realizaciji dogovorenog", rekao je Grujić.


Na srpskoj listi nalaze se imena oko 1.000 Srba, nestalih tokom sukoba u Hrvatskoj, a Grujić povodom toga kaže da su Srbi nestali u operacijama "Bljesak i "Oluja", koji su hrvatski državljani, briga Republike Hrvatske. On je dodao i da je, od tih 1.000, do sada pronađeno i ekshumirano oko 700, a da će se ekshumacija još 300 obaviti u skladu sa tehničkim i finansijskim mogućnostima.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online