Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.08.2016.
15:39
D. Obradović - Vestionline A

Da li su Hrvati velesila, ili "big shit" kao svi mi?

Iako smo već duboko zagazili u 2016. godinu, Hrvati i Srbi kao da su ostali zaglavljeni u devdesetima. Međusobna prepucavanja su gotovo svakodnevna, a naše komšije koriste svaku priliku da nam pokažu gde nam je mesto. Tako je u javnost procureo snimak bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kome branitelje uverava da Srbija nije nikakva sila, već samo šaka jada. Kada je završio sa Srbima, okrenuo se Bosancima, ističući da su oni samo "big shit".

Tanjug
Kao veliki evropejci, a zapravo uvek "za dom spremni"

Ovaj snimak izazvao je veliku buru u regionu, ne bez razloga. Doduše, nije Milanović mnogo pogrešio, svi smo mi samo "šaka jada", igračke u rukama velikih sila, koje su nas uvek uništavale, a i dan danas nas vrte kako im kad odgovara, određujući nam sudbinu bez da nas išta pitaju. Ali, zašto Milanović misli da su Hrvati bolji od nas ostalih na Balkanu?

Da li se možda tako javno busa jer je Hrvatska članica Evropske unije, dok se Srbija, Bosna, pa i Crna Gora na sve načine bore da do iste dođu? Jer, iako država članica, Hrvatska je pokazala da u sebi od tih silnih evropskih i demokratskih vrednosti, koje bi ova organizacija trebalo da zagovara, nema ništa. Od sveg tog velikog evropejstva, Hrvati imaju samo one zvezdice na zastavi Unije, koja se regularno vijori pored njihove šahovnice. I ništa više.

Da li su procvetali posle tog članstva, pa im to daje za pravo da dele lekcije drugima? Setimo se, pre više od godinu dana, mladi Hrvati poručili su svojim vršnjacima u Srbiji da ni dve godine posle ulaska u EU ne osećaju nikakve benefite od tog člasnstva. Štaviše, situacija nije bolja ni sada. Tako hrvatski mediji pišu kako sve više Hrvata odlazi put Evrope, trbuhom za kruhom. I to ne samo mladi, već i oni stariji, koji su gotovo čitav vek proveli u domovini, ali su toliko razočarani, da masovno odlaze. Odlaze i iz ostalih bivših jugoslovenskih republika, nije to tajna, ali, kao što se može videti, nisu ni tu Hrvati mnogo bolji od nas.

Pre samo nekoliko dana, stigli su izveštaji da je Hrvatska jedna od najsiromašnijih zemalja EU, da je apsolutno zavisna od fondova EU, te da su samo Bugari gori od njih. Kao što se može videti, nisu se baš mnogo usrećili sa ulaskom u tu Evropu. Nisu baš ni oni nekakva velesila, koja može ostale komšije da naziva svakakvim imenima.

Kada pričamo o Hrvatskoj, ne možemo da ne pomenemo i njenu ustašku prošlost, koja, kako se može videti u poslednjih nekoliko godina, kao da i nije prošlost. Jer, kao što se, kada se pomene Nemačka, svi setimo nacizma, tako rame uz rame sa Hrvatima ide i ustaštvo. Jedina razlika je što se Nemci, bar većina njih, svoje prošlosti stidi. Hrvati, s druge strane, tom prošlošću se diče, slave je, kite se njome. I neprestano se vraćaju u nju. Bar većina njih.

Šta je to onda toliko dobro kod Hrvata? Čime se oni to toliko diče, zbog čega smatraju da su mnogo bolji od svih nas? Zašto misle da su tamo neka velesila, koja može da utiče na sudbinu ostalih zemalja regiona? Sve navedeno nije baš za neki ponos, neki bi se većine stvari i stideli...

Ali, šta mi znamo? Mi smo samo državica, "šaka jada" ili "big shit"...

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2016. 16:32
kada je Bata Mirković na onoj utakmici uhvatio Jarnija za jaja prićao je posle da mu je u ruci bila....šaka jada!!!!
Nedelja 28.08.2016. 23:32
Да ли се можда тако јавно буса јер је Хрватска чланица Европске уније, док се Србија, Босна, па и Црна Гора на све начине боре да до исте дођу? Јер, иако држава чланица, Хрватска је показала да у себи од тих силних европских и демократских вредности, које би ова организација требало да заговара, нема ништа. Од свег тог великог европејства, Хрвати имају само оне звездице на застави Уније, која се регуларно вијори поред њихове шаховнице. И ништа више.
Nedelja 28.08.2016. 23:34
Да ли су процвjетали послије тог чланства, па им то даје за право да дјеле лекције другима? Сјетимо се, прије више од годину дана, млади Хрвати поручили су својим вршњацима у Србији да ни 2 године послије уласка у ЕУ не осјећају никакве бенефите од тог чласнства. Штавише, ситуација није боља ни сада. Тако хрватски медији пишу како све више Хрвата одлази пут Европе, трбухом за крухом. И то не само млади, већ и они старији, који су готово читав вјек провели у домовини, али су толико разочарани, да масовно одлазе. Одлазе и из осталих бивших југословенских република, није то тајна, али, као што се може видјети, нису ни ту Хрвати много бољи од нас.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online