Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.07.2010.
15:16
Srna, Tanjug A

Hag: BiH da dostavi dokumenta Karadžiću!

Haški tribunal naložio je danas Vladi Bosne i Hercegovine da do 15. avgusta bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dostavi dokumentaciju koju smatra neophodnom za svoju odbranu od optužbi za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH.

Pretresno veće Tribunala je ocenilo da je saradnja vlasti BiH sa tim sudom "problematična i opterećena kašnjenjima" kada je reč o dostavi dokumenata za odbranu Karadžića, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Saslušanjem svedoka Momčila Mandića danas je nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću. Tužilac Alan Tiger nastavio je da ispituje Mandića o zarobljeničkim logorima koje su držali Srbi i o reagovanjima međunarodne zajednice na izveštaje o kršenju Ženevskih konvencija. Mandić je rekao da je informacije o logorima dobijao od tadašnjeg premijera Branka Đerića, da su neke od njih bile "uznemirujuće", ali da je Vlada RS povodom toga "preduzimala mere". "Dobijali smo informacije da lokalne vlasti u pojedinim opštinama ne postupaju u skladu sa Ženevskim konvencijama i da se ne poštuju ljudska prava. Mi smo hteli da se prema njima postupa u skladu sa međunarodnim pravom, jer je namera bila da se uspostavi pravna država", rekao je Mandić, koji je 1992. bio zamenik ministra policije, a zatim ministar pravde RS.

Veće je vlastima BiH uputilo poziv da do 15. avgusta ili završe potragu za traženim dokumentima i predaju ih ili da obaveste veće o koracima koji su preduzeti i o postignutom napretku.


Karadžić je sudsko veće obavestio da je određeni broj dokumenata dobio, ali ne sve, i zbog toga je tražio da se održi usmeno saslušanje na koje bi bili pozvani zvaničnici BiH. Sudije su taj predlog odbile, uz ocenu da nije "pravi trenutak" za to.

Veće podseća da zvaničnik BiH nije prisustvovao saslušanju održanom u februaru, jer, kako je objašnjeno, nije mogao da na vreme dobije vizu. U odluci se podseća i da je vlastima BiH 1. marta upućen poziv da do 22. marta odgovore šta je preduzeto radi pronalaženja dokumenata, a da taj rok nije ispoštovan.


Zahtev vlasti BiH da se rok za predaju dokumenata produži do 15. septembra sudije su odbile, smatrajući ga preteranim.


"Pretresno veće podseća da je okončanje rada Tribunala pitanje od velikog značaja, koje zahteva da sve vlade preduzmu hitne mere u ispunjavanju svojih obaveza da sarađuju s Tribunalom", kaže se u odluci suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online