Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti A

Sud u Srebrenici uzburkao strasti: Bosanskim jezikom protiv Srba

Odluka Osnovnog suda u Srebrenici da deca iz osnovne škole u Konjević polju imaju pravo da "bosanski jezik" označe kao svoj maternji, nije izazvala previše iznenađenja među Srbima u ovom gradu.

youtube.com/printscreen
Političke igre: Škola u Konjević Polju

Mada u obrazloženju presude stoji i da učenici imaju pravo da "u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku i da ga koriste u procesu obrazovanja, u pisanoj i verbalnoj formi", reakcija srpske zajednice je gotovo - pomirljiva.

- Reč je o protivustavnoj sudskoj odluci. Osnovni cilj je da se na ovaj način predstavi da su svi u BiH zapravo "Bosanci", te da je i jedini mogući jezik "bosanski". Dakle, u pitanju su ne naučni, već politički razlozi - kaže za "Vesti" Momčilo Cvijetinović, predsednik SDS za Srebrenicu, ujedno i profesor srpske književnosti i direktor tamošnje srednje škole.

Cvijetinović kaže da je reč o prvostepeno presudi, te da je veliko pitanje šta će biti konačna sudska odluka.

- Pretpostavljam da, ukoliko se priča ne završi na redovnom sudu, doći će do Ustavnog suda BiH koji mora da poštuje najviši pravni akt BiH, a on ne prepoznaje "bosanski jezik". Zapravo, to je termin koji je korišćen isključivo u Austrougarskoj monarhiji. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost da je postignut neki dogovor unutar vladajuće koalicije SNSD. Ova partija je bila na vlasti i kada je i pokrenuta čitava priča koja ima isključivo politički predznak - decidan je Cvijetinović i to argumentuje činjenicom da je u srebreničkoj srednjoj školi u upotrebi "srpski jezik".

- Niko se zbog toga ne buni, ni učenici ni roditelji Bošnjaka koji uče ovu školu, zato što je svima najvažnije da se deca što bolje osposobe za zanimanja i struke koje su odabrali. To je najvažnije. Pustimo politiku po strani kada su u pitanju deca - zaključuje Cvijetinović.

Sporne knjižice

U obrazloženju presude Osnovnog suda u Srebrenici navodi se da do trenutka dok se ne pripreme adekvatni udžbenici za osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, koriste udžbenici iz Nastavnog plana i programa Tuzlanskog kantona, Federacije BiH. Ovaj proces je započet prošlog leta kada učenici Prve osnovne škole Srebrenica nisu želeli da prime đačke knjižice jer je u rubrici "maternji jezik" umesto "bosanski", upisano "jezik bošnjačkog naroda".
Pri tome, oko 140 učenika iz Konjević Polja već četvrtu godinu instruktivnu nastavu održavaju u Novoj Kasabi, a završni ispit polažu u Sarajevu, odnosno po obrazovnom sistemu koji važi u Federaciji BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online