Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.07.2010.
22:26 >> 23:55h
Srna A

Mandić: Mladić slao ministre da hrane svinje

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić "nije poštovao" civilnu vlast RS, uključujući i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, i "niko nije mogao da ga smeni", izjavio je danas bivši ministar pravde RS Momčilo Mandić na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom.

Slao ministre da hrane svinje: Ratko Mladić

Mandić je kao primer Mladićeve "samovolje" prema civilnim organima naveo da je general Mladić 1993. godine "uhapsio deset ministara", među kojima je bio i ministar odbrane Mićo Ninković, i "poslao ih u Han Pijesak da desetak dana hrane svinje".


Mandilović: Vojna bolnica kao ratni cilj

 

Mandilović je danas rekao da je Vojna bolnica u Sarajevu, u kojoj je radio od 1992-95. godine, tokom 44 meseca opsade tog grada "pogađana iz svih mogućih oruđa i oružja".
On je kazao da je bolnica tokom celog rata bila granatirana i pod snajperskim delovanjem sa brda oko grada. „Za nas nije bilo dileme ko puca, to su bile srpske snage. Znamo jer smo pratili odakle je dolazila pucnjava... Ne verujem da je Armija BiH bombardovala Vojnu bolnicu, niti je imala sredstva za to, niti interesa“, dodao je on. Mandilović je naveo da je tokom "44 užasna meseca u opkoljenom Sarajevu" vojna bolnica često radila bez vode, plina, greanja ili struje. "Uslovi su bili teški, mi smo hronično oskudevali u lekovima, morali smo da vodimo računa o potrošnji i stalno da redukujemo, a broj obolelih se nije smanjivao. Ipak, bolnica je na prvoj lliniji fronta radila 24 sata tokom 44 meseca, i nijednom nije stala i došla u situaciju da ne može da pruži pomoć“, rekao je on.

 

Na pitanje predsedavajućeg sudije O Gon Kvona  zašto Mladić nije bio smenjen, Mandić je odgovorio: "Posle izvesnog vremena od početka rata, niko u RS nije mogao smeniti generala Mladića, zato što bi on uveo vojnu upravu i sve civilne institucije ukinuo".

On je naveo da je bilo govora o smenjivanju Mladića, ali da "to nije bilo moguće, jer bi izbila pobuna".

Mandić je ponovio da mu je poznato da je pravosuđe RS-a i tokom rata sudilo pripadnicima srpskog naroda za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima.


"Znam da je jedna osoba suđena i osuđena za ratni zločinu Zvorniku, to je vođa paravojne grupe 'Žute ose', i to je bila jedna od prvih akcija leglanih vlasti protiv paravojnih formacija koje nisu htele da se pokore vlastima“, pojasnio je on, a prenosi Fena.


Mandića je Sud BiH u februaru ove godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene tokom rata na području Sarajeva i Foče.
 

Karadžić je danas prepodne završio unakrsno ispitivanje Mandića, a tužioci su u nastavku suđenja izveli svog sledećeg svedoka, sarajevskog lekara Milana Mandilovića.

Kako je rekao sudija Kvon, Mandilović je "13. svedok tužilaštva" od početka suđenja Karadžiću, ne računajući Mandića koji je bio svedok sudskog veća.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online