Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.06.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (8): "Bosanska mreža" pod zaštitom Zapada

Stvaranjem Islamske države, ali i fokusiranjem radikalnog islamskog faktora na sasvim novi oblik terorizma, planeta se suočila sa krajnje ozbiljnim bezbednosnim pretnjama. Dževad Galijašević tvrdi da je Bosna bila "opitna laboratorija" u kojoj je u praksu "Bosanske mreže" pretočena ideja sveislamskog bratstva.

EPA/Fehim Demir
Novcu se gubi trag: Bakir Izetbegović

"Prvi put se organizuje mreža koja bi povezivala sve islamske terorističke organizacije u jednu organizaciju koja bi imala oslonac na tada najveće vojne formacije islamista u svetu. Prema planovima Amerikanaca ta teroristička organizacija bi imala obeležja globalne, multinacionalne, ekonomske, verske, političke i paravojne organizacije. Ta bi organizacija sebe promovisala kao zaštitnika islama i svih muslimana ma gde oni živeli. Na osnovu tih iskustava i ideja, stvorena je ugovorna organizacija Al Kaida, globalna multinacionalna mreža koja povezuje različite islamske fundamentalističko-terorističke organizacije iz mnogih zemalja u jednu organizaciju", ističe Galijašević i otkriva da su i iza formiranja Al Kaide, ali prethodno i "Bosanske mreže" stajale obaveštajne službe zapadnih vlada - organizatora i sponzora terorizma.

"Bosanska mreža', uz pomoć CIA i drugih zapadnih službi je razvila svojevrsnu doktrinu terorizma koja se zasniva na prividnoj kohabitaciji sa evropskim identitetom i hrišćanskim okruženjem kao i legalnom, multietničkom vladom uz različite oblike i široki spektar nekonvencionalnih delovanja. Princip delovanja temeljio bi se na otvaranju brojnih humanitarnih, dobrotvornih, obrazovnih, finansijskih i drugih organizacija, medijskih kuća i sl. koje služe kao instrumenti za prikupljanje finansijskih sredstava, versku indoktrinaciju, infiltraciju u islamsku populaciju, sticanje popularnosti među islamskom populacijom, obrazovanje kadrova, regrutaciju terorista, njihovu obuku, krijumčarenje oružja i 'uvoz' terorista", navodi Galijašević.

Arabija, Katar i Kuvajt šalju pare

Galijašević ističe da se u BiH slila značajna količina novca i to iz zemalja koje aktivno podržavaju radikalni islam i terorizam. Ta pomoć, tvrdi ovaj autor, je aktuelna i danas.
"Tu pomoć u konsolidaciji i obnovi finansijskog sistema BiH, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt su iskoristili da u vrhove njene oligarhije postavi sebi lojalne ljude. Konsolidovane banke uspostavljaju formalne veze s nekoliko saudijskih, malezijskih i turskih banaka, dok Katar organizuje vlastite obaveštajne centre pod kišobranom medijskog giganta Al Džazira. Legalizuje se njihovo prisustvo u svim granama finansija i propagande, što za posledicu ima prihvatanje prisustva i aktivnosti ovih islamskih država i totalitarnih režima kao normalnih i dobrodošlih", navodi Galijašević.

On dodaje da ove organizacije u zemljama u kojima nema oružanih konflikata, islam koriste za prikupljanje finansijske i svake druge pomoći koja se potom distribuira tamo gde je, prema procenama hijerarhijskog vrha Al Kaide, ugrožen islam.

"Medijske kuće u tim zemljama služe za psihološku propagandu, obrazuju se potrebni kadrovi i sl. Na onim područjima na kojima je, po njihovom mišljenju, islam ugrožen ove organizacije služe za infiltraciju i kao pokriće teroristima pomoću kojeg je moguće uspostaviti kanal za ubacivanje terorista, oružja, novca i uspostavu obaveštajno-operativne mreže. Obrazovne organizacije služile su za obrazovanje verskog i svakog drugog kadra koji je potreban organizaciji. Preko njih su stalno otvarani razni kanali za prodor ekstremnog islama, ubacivanje terorista i svega drugog potrebnog da organizacija izvodi terorističke i druge subverzivne aktivnosti. U suštini, sve ove i ovakve organizacije bile su samo pokriće za nekonvencionalno delovanje i niz koordiniranih akcija političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, oružanog i obaveštajnog karaktera", zaključuje Dževad Galijašević.

Sporno bogatstvo Izetbegovića

Dževad Galijašević tvrdi da je Tužilaštvo BiH još prošle godine primilo obiman materijal protiv Bakira Izetbegovića za navodnu "višemilionsku i višegodišnju pljačku novca".
"Istraga Izetbegovića povezuje i sa dve of šor kompanije u Istanbulu preko kojih je Izetbegović kupio četiri stana i kuću na ime jednog od direktora tih kompanija i ime svoje sestre, a koji je pod direktnom komandom Al-Shidija, kontroverznog saudijskog biznismena. Al-Shidi se dovodi i u vezu sa ratnim prikupljanjem novca porodice Izetbegović iako se većem delu tog novca nikada nije ušlo u trag. Upravo je to najveća korupcija ikada napravljena i organizovana u BiH u ratnom i poratnom vremenu", navodi Galijašević i podseća da je reč o krađi humanitarne pomoći u vrednosti od više od pet miliona dolara, ali i krađi vojničkih plata Armije BiH u visini od 20 miliona maraka, odnosno deset miliona evra.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (9): Austrija prepuna vehabija






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online