Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.08.2010.
22:18
Tanjug A

Crnogorski Bošnjaci: "Ne" autonomiji Sandžaka!

Ideja o autonomiji Sandžaka nema podršku ukupne populacije Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, bez obzira na stranačku pripadnost, izjavio je danas funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić.

"Za Bošnjake i muslimane priča o teritorijalnoj autonomiji Sandžaka je davno ispričana", rekao je Nuhodžić, preneli su podgorički mediji.

Ideja o obnavljanju sandžačke autonomije ili Narodnog vijeća Sandžaka po ugledu na ZAVNOS iz perioda od 1943. do 1945. godine predviđena je Deklaracijom koju je usvojio Bošnjački sabor sredinom jula ove godine pod okriljem glavnog muftije Muamera Zukorlića, a neposredno posle konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije ne priznaje.

"Ona je njima nuđena kao alternativa na referendumu od bošnjačkih intetektualaca i politički mislećih ljudi iz Crne Gore, Sandžaka i šire. A, oni su se opredelili za građansku i demokratsku Crnu Goru i nisu prihvatili ponuđenu alternativu", kazao je Nuhodžić.


On tvrdi da ta ideja nema podršku u ukupnoj bošnjačkoj ni muslimanskoj populaciji, a što se onih koji su pripadnici DPS-a tiče, "oni sto odsto ne podržavaju tu inicijativu".


"Mi smo sa 99 odsto podržali nezavisnu Crnu Goru kao svoju domovinu u kojoj su svi na svome i među svojima", kazao je Nuhodžić.


Bošnjaci i muslimani, podsetio je on, u Ustavu Crne Gore su definisani kao narod koji živi u građanskoj i demokratskoj državi, pa stoga nema ni potrebu za drugim teritorijalnim organizacijama i poziciranjima, kazao je Nuhodžić.

Autonomna oblast Sandžak na crnogorskoj teritoriji obuhvatala bi u Crnoj Gori gradove Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, a u Srbiji Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj.

I portparol Bošnjačke stranke, koja učeštvuje u vlasti, Suljo Mustafić je ukazao da su crnogorski Bošnjaci "nedvosmisleno podržali obnavljanje državne nezavisnosti Crne Gore" i da samim tim to znači poštovanje "međuđunarodno priznatih granica između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova".


"Smatramo da kada je u pitanju regija Sandžak ne treba i ne odlučuju samo Bošnjaci, jer na tom području žive i Srbi, Crnogorci, Albanci i drugi narodi, što to pitanje stavlja u mnogo širi kontekst", naveo je Mustafić, preneli su podgorički mediji.


Parlamentarna Nova srpska demokratija (Nova) nije iznenađena zahtevima za stvaranje autonomije Sandžaka, a poslanik te stranke Novica Stanić je kazao da je crnogorska vlast dugo verovala da će time što, kako je rekao, vodi antisrpsku politiku biti pošteđena separatističkih zaheva.


Funkcioner SNP-a Predrag Bulatović rekao je da ta stranka nema duple standarde kao aktuelna vlada i ocenio inicijativu o sandžačkoj autonomiji "napadom na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije". Bulatović je pozvao na odbacivanje i onemogućavanja svih sličnih ideja koje ugrožavaju celovitost Crne Gore i koje su sastavni deo takozvanih velikodržavnih projekata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online