Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.09.2010.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Drogirali se, pa ubijali Srbe!

Bivši pripadnik odreda "El mudžahedin" Edin Gačić koji se tokom rata u BiH borio u sastavu Trećeg korpusa bošnjačke Armije BiH, rekao je istražiocima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da je spreman da, pred Sudom BiH, svedoči o zločinima koje su počinili mudžahedini, ali i drugi vojnici Armije BiH.

Odsečene glave: Mudžahedini se hvalili zverstvima
 

Banjalučki "Glas Srpske" prenosi tvrdnje neimenovanog sagovornika iz SIPA-e koji je rekao da je Gačić istražiocima govorio o tome kako je kao osamnaestogodišnjak verski i politički indoktrinisan pre slanja u jedinicu "El mudžahedin".
 

On je, navodno, izneo i šokantne detalje o mučenju i ubistvima zarobljenih Srba i švercu naoružanja.
 

Gačić je ispričao da su njemu i drugim pripadnicima jedinice u ratu davali drogu i slali ih u smrt, a da su za 40 dana obuke i godinu rata, koliko je on učestvovao, "samo dva puta dobili po mandarinu, jer su Arapi koji su komandovali jedinicama Armije RBiH, pored ogromnih materijalnih sredstava i donacija, škrtarili na hrani".
 

Pištolj nagrada za klanje

Edin Gačić je naveo da se pomoćnik direktora i psihijatar u KPZ Zenica Hidajet Jabandžić, koji je tokom rata bio lekar u Sedmoj muslimanskoj brigadi, najviše boji da će on progovoriti o klanju srpskih vojnika, za šta se dobio pištolj sa posvetom.
Gačić je rekao da Jabandžić pokušava na sve načine da ga spreči da govori o zločinima i da mu je zato naveo pogrešnu dijagnozu i daje mu pogrešne jake lekove.

- Arapi su donosili kofere novca. Imali su obuku u našoj kasarni u Gluhoj Bukovici kod Travnika. Posle toga vraćali su se u Francusku i Italiju sa oružjem koje je transportovano u praznim kamionima humanitarnih organizacija - rekao je Gačić.
 

On je rekao i da su im "svakodnevno u čaj stavljani tečni heptanon, artan i akineton". Prisetio se da su se pripadnici jedinice "El mudžahedin" drogirani borili na Vlašiću.
 

- Pripadnici manevarskog bataljona su se na Velikoj poljani usred zime skinuli goli do pojasa i valjali se po snegu. Onda su putem krenuli prema srpskom selu Ćatići gde su izginuli. Posle toga su se srpski mediji ismejavali na račun drogiranih muslimanskih fanatika - rekao je Gačić.
 

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević koji je dobro upućen u aktivnosti odreda "El mudžahedin" kaže da su Sud i Tužilaštvo BiH odavno trebali da procesuiraju zločince iz tog odreda, ali da to nisu učinili iz političkih i drugih razloga.
 

- Nakon haške presude Rasimu Deliću dokazano je da su mudžahedini činili zločine na teritoriji BiH i ta presuda je dovoljna polazna osnova da se oni procesuiraju - kaže Galijašević.
 

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Željka Kujundžija nije mogla da komentariše slučaj pripadnika ratne brigade Armije BiH "El mudžahedin" Edina Gačića koji je u ovoj agenciji svedočio o zločinima nad Srbima koje su tokom rata počinili mudžahedini i pripadnici Armije BiH.
 

Ona nije mogla da kaže ni da li će Gačić, koji se zbog dvostrukog ubistva nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zenici, svedočiti u Tužilaštvu BiH o zločinima počinjenim nad zarobljenim Srbima u Vatrogasnom domu u Zenici i selu Orašac kod Travnika.

POVEZANE VESTI

Subota 11.09.2010. 15:25
da..."drogirali se pa ubijali"...jos jedan izgovor tipa nisu oni ovo ucinili... gde bi oni dobri ljudi ...nego DROGA LJUTA to cini...dakle nisu im muslimani odsekli glave nego droga...a kad opisuju srbe onda nema droge nego su ubice hladne glave...pun mi je k...c strvinara koji i od monstruma prave zrtve i obratno....ovo je zaista vreme zla...herojsko vreme za ljude cista srca koji sve ovo pezivljavaju...ili umiru kao zrtve zla...
Ponedeljak 13.09.2010. 08:12
@LIND...da... vi ustase to radite sa uzivanjem i bez droge...tebi bi kretencino bilo bolje da se lecis na tvojim ustasama...mozes brate parom sve da kupis sem mozga i ljudskosti...ti nemas ni jedno ni drugo ....
Nedelja 12.09.2010. 12:18
ovu sliku bi srpske novine trebale skloniti,žrtve su pripadnici našeg naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online