Hroničar dijaspore

0

Ako u Švajcarskoj u više od 100 naših klubova, udruženja, zajednica pomenete ime Stanka Đokića (65) odmah se pomisli na kamermana, a samo oni stariji znaju ga i kao jednog od prvih naših fudbalskih sudija.
Stanko je u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka došao u Baden, u preduzeće Bron Boveri, gde je počeo da radi kao precizni mehaničar. Odmah je počeo i da igra fudbal u Slogi iz Badena, a uporedo nastavlja i karijeru sudije koju je započeo na stadionima pored Nišave, odakle je rodom.
– U vreme kada sam počeo da sudim u kantonu Argau bilo je samo deset sudija iz cele Jugoslavije i odmah na prvim utakmicama osećao sam ponos, ali i obavezu da se dokažem i predstavim svoju otadžbinu u najboljem svetlu – seća se Stanko.
Sudijski zanat sa pištaljkom kalio je prvo na turnirima povodom tadašnjih praznika SFRJ – Dana mladosti, 1. maja, Dana Republike. – Posle svake od tih manifestacija izlazio sam bogatiji za dragoceno iskustvo, ali i sa novim poznanstvima – kaže Đokić.
Druga njegova najveća ljubav bila je u doba mladosti, a ostala do danas, ona prema TV kameri. Dobri poznavaoci njegovog rada i truda vole da istaknu da je Stanko zabeležio na video-traci aktivnosti naših sportskih, ali i drugih društava koja bi, da može da se "opruži", daleko premašila kilometarsku udaljenost do njegovog rodnog Niša. Mnogi se pitaju kako se nijedna televizija u Srbiji nije setila da od našeg zemljaka otkupi ovo pravo dokumentarno blago i istorijat naših gastarbajtera u Švajcarskoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here