Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.12.2010.
08:49 >> 12:06h
RTS A

Prestale eksplozije u "Slobodi", požar ugašen

Detonacije u fabrici "Sloboda" u Čačku su prestale, a požar je ugašen, izjavio je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Požar će se gasiti kada eksplozije prestanu

Marić je istakao da se od jutros od šest sati nije čula ni jedna detonacija u toj fabrici i da "više nema ni plamena". Pšto su vatrogasno-spasilačke jedinice završile posao na uviđaj mogu da izađu istražni sudija i nadležni, kao i inspekcije za zaštitu životne sredine. 


"Sada se posao iz našeg sektora seli u direkciju policije i utvrdiće se uzroci", najavio je Marić.


Marić je jutros rekao da građani nisu neposredno ugroženi i da je potrebno strpljenje, jer bi bilo kakva ishitrena intervencija mogla da ugrozi bezbednost ljudstva koje je poslato da požar ugasi. Prema njegovim rečima, potrebno je sačekati da detonacije prođu i da bude potpuno bezbedno za ljude da bi mogli pristupiti gašenju.

Ekipe Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine još nisu obavile kontrolu u okolini fabrike jer se čekalo da se ugasi požar i steknu uslovi za bezbedan ulazak ljudi u krug fabrike, saopštilo je danas Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je do prve eksplozije došlo u delu pogona za kompletiranje artiljerijske municije, a da je požar izbio na presi za kompletiranje municije, navedeno je u saopštenju.


Generalni direktor "Slobode" Zoran Stefanović izrazio je očekivanje da će ta fabrika vrlo brzo obnoviti proizvodnju u delovima koji nisu oštećeni.


"Nadam se da će fabrika početi da radi posle Nove godine, ako ne i pre", izjavio je Stefanović i dodao da u ovome trenutku ne može da kaže kolika je šteta. Prema njegovim rečima, u uništenom objektu površine 2.000 kvadratnih metara nalazila se velika količina vredne opreme.


"Sada moramo prema spisku opreme da vidimo tačno kolika je šteta. Objekat za kompletiranje municije je izgoreo, a tačan uzrok ćemo tek utvrditi", rekao je Stefanović.


U fabriku će prvo ući stručne ekipe za deminiranje koje će rasčistiti prostor od rasute neeksplodirane municije.

Posle niza eksplozija koje su juče odjeknule u fabrici "Sloboda“ požar je zahvatio pogon municije kalibra 20, 30 i 40 milimetara, površine 2.000 kvadrata, a vatra se nije proširila ni na jedan drugi objekat.

Marić je naglasio da nema ni lakše povređenih i da je samo jedna žena, koja je zbog šoka prevezena do bolnice, još sinoć puštena kući.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online