Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 18.03.2011.
11:10 >> 18:11h
Srna A

Slučaj Ljimaj: Ubili Srbina kosom za travu

Glavni dokaz koji Euleks ima protiv bivšeg komandanta takozvane 121. brigade OVK Fatmira Ljimaja i ostalih optuženih, je svedočenje zaštićenog svjedoka "X", koji je pokazao mesta gđe su pronađena tela ubijenih Srba. Njegovom saradnjom otkriveno je sedam tela. Jedna od žrtava ubijena je kosom za košenje, koja je takođe pronađena. Svedočenje svjedoka "X" o mučenjima u logorima potvrđeno je i iskazima žrtava koje su preživele.

Ljimaj (40) i još devet osoba, koji su privedeni zbog organizovanja logora u kojima su ubijani i mučeni Srbi i nelojalni Albanci u prvoj polovini 1999. godine, istovremeno su i pod sumnjom da su pojedine žrtve prebacivali na sever Albanije, gđe su im vađeni organi, saznaje "Blic".

Tačijeva "desna ruka": Fatmir Ljimaj iz terorističkih dana

Postoji sumnja da su neke žrtve iz logora u selu Klečka prebacivane u blizinu mesta Burelj, u Albaniji, u čijoj blizini se nalazi i "žuta kuća".

Prema dokazima kojima raspolaže Euleks, tri žrtve u logoru Klečka su identifikovane DNK analizom. To su Bojan Cvetković, Žarko Filipović i Života Todorović, koji su ubijeni hicima iz "kalašnjikova AK 47".

Euleks tereti osumnjičene i za ubistvo dva srpska policajca Nebojše Đurića i Veljka Markovića 4. aprila 1999. godine, kao i za ubistvo civila Arbena Avdijua, koji je ubijen hicima iz "kalašnjikova" istog dana.


Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv Ljimaja i još 27 osumnjičenih pripadnika 121 brigade OVK 16. jula 2008, tereteći ih za zločine u opštinama Lipljane, Štimlje i Glogovac i za formiranje logora u selima Krajmirovci, Klečka i Lapušnik u periodu od juna do oktobra 1998.

U zahtevu za istragu se navodi da je Ljimaj naredio trojici oficira iz 121. brigade Šukri Buji, Ramizu Ćerđiju i Gafuru Dugoliju da na magistralnim putevima Prizren - Suva Reka, Štimlje - Priština, kao i na lokalnim putevima i samim selima organizuju kontrolne punktove. Tamo su zarobljavali civile koje su prvo vodili u "prolazni zatvor" u selu Krajmirovica, a zatim u logore u Klečkoj i Lapušniku.

Pod reflektorima: Fatmir Ljimaj

Takođe se terete i da su zastrašivali i ubijali svedoke Haškog tribunala 2003. godine.

Euleks je, posle dvosatnog ispitivanja, oslobodio Fatmira Ljimaja, a pravosudni postupak će, kako su preneli prištinski mediji, biti nastavljen narednih dana.

Ljimaj se u sredu uveče predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine.

Fatmir Ljimaj je optužen i za korupciju i kriminal, koji je počinio dok je obavljao funkciju ministra saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Hašima Tačija, a u ovom odvojenom procesu osumnjičen je za ratni zločin. Haški tribunal je 2005. godine oslobodio Ljimaja optužbi za ubistva i mučenja u logoru Lapušnik, zbog nedostatka dokaza.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 12:31
Kakav crni SVEDOK X pa ko je gledao emisiju gde jedna gospodja ISTRAZNI SUDIJA na lice mesta ispituje TERORISTU i gde on opisuje koliko je ljudi pobijeno i spaljeno u KLECKI u krematorijumu.Cak su ubijali i zene i DECU i silovali malu devojcicu a posle je ubili i spalili.To su bre MONSTRUMI i UBICE i sve se zna o njihovim ZLOCINIMA.
Petak 18.03.2011. 18:40
Lepi na slici ko siptari.Te asimetricne face ni majka im ne voli.Bizmark je lepo rekao 'Divlja plemena sto silaze u kotline samo kada treba da pljackaju stoku od srpskih seljaka'.Nista se nisu promenili do danasnjeg dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online