Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.08.2011.
01:40
Vestionline, Večernje novosti A

Luis živeo zbog dece i muzike

Porodica pevača Ljubiše Stojanovića Luisa, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Subotica, kod Feketića, još ne može da poveruje da ga više nema.

Ljubiša Stojanović Luis - kobni povratak iz Austrije
 

Njegova supruga Silvana, skrhana od tuge i bola, kaže da su se poslednji put čuli u subotu uveče, pre nego što je Luis iz Beča krenuo na svoje poslednje putovanje, i da ništa nije moglo da nagovesti ovakvu tragediju.
 

Aleja velikana

 

Niško udruženje zabavne i džez muzike, čiji je član bio Ljubiša Stojanović Luis, zatražilo je odobrenje od Ministarstva kulture da ga sahrani u Aleji velikana. Ovaj zahtev se još uvek razmatra. Prema rečima porodice, sahrana se ne očekuje pre srede, a telo još uvek nije prebačeno iz Novog Sada.

 

- Te večeri nastupio je u Beču kod jednog svog prijatelja, i to nije bila klasična tezga - priča, kroz jecaje, njegova supruga Silvana. Čuli smo se posle koncerta, pre njegovog polaska na put. Rekao mi je: Sve je u najboljem redu, atmosfera je bila sjajna, uskoro krećem, vidimo se ujutru! Ne znam kako se to dogodilo. Jedino znam da moj suprug nije bio umoran. Veći deo puta vozio je jedan od muzičara, a kada su prešli našu granicu, Ljubiša je seo za volan.
 

Luisov dugogodišnji prijatelj, kompozitor Perica Zdravković, rekao je za "Novosti“ da popularni pevač nije preminuo odmah posle nesreće.
 

- Njegov prijatelj mi je rekao da je bio živ otprilike još sat vremena posle nesreće i da su dugo čekali Hitnu pomoć, ali je ona stigla prekasno - rekao je Perica Zdravković, koji radi u Luisovom muzičkom studiju.

 

- Nije tačno da je bio umoran, na svaki nastup vozio ga je vozač. Tako je bilo i sada. Trojica momaka koja su bila s njim u automobilu spavala su u trenutku nesreće. Luisa poznajem 40 godina, sedeli smo u istoj klupi u srednjoj muzičkoj školi u Nišu. Živeo je za muziku i mnogo vremena je provodio na točkovima. Nije mu bio problem da autom “skokne” u Minhen i za vikend pređe nekoliko hiljada kilometara. Tako je živeo. Bio je izuzetan čovek, veliki laf i prijatelj i nikad se nikome nije zamerio. Čuli smo se poslednji put u petak.
 

Nastavljena istraga o nesreći
 

O brzini kojom su se kretali automobili “krajsler” i “ford fjužn”, u čijem direktnom sudaru su poginuli poznati pevač i kompozitor Ljubiša Stojanović - Luis (59) i mađarski državljanin Andraš Legradi (34), za sada nema preciznih informacija, izjavila je Sanja Ušumović, dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Bačkoj Topoli.


- To će da utvrde saobraćajni veštaci čiji izveštaj tek treba da dobijemo. Uz to, očekujemo i obdukcione nalaze iz kojih ćemo saznati da li je u krvi nekog od dvojice stradalih vozača bilo alkohola - dodala je Ušumovićeva.
 

Do nesreće je došlo kada je poznati pevač, u nameri da pretekne vozilo ispred sebe, na 66. kilometru autoputa Subotica-Beograd, svojim “krajslerom” prešao na levu stranu kolovoza i čeono se sudario sa “fordom” kojim je upravljo Legradi. Na toj traci su zabeleženi tragovi kočenja, ali Ušumovićeva nije mogla da precizira koliko su oni bili dugi. Oba vozača su, u gotovo potpuno uništenim automobilima, poginula na licu mesta.

Negotin: Dom "Stanko Paunović“ u žalosti

U Domu za decu bez roditeljskog staranja “Stanko Paunović”, čiji je Ljubiša Stojanović Luis počasni stanar od 1999. godine, neverica i muk. Teško im je, vele, da poveruju da njihovog omiljenog druga više nema.

Luis je voleo decu više od svega
 

- Znao je da dođe iznenada, bez najave, punog kombija, uvek nasmejan, oran za šalu i priču. Deci je govorio kako je u ovoj ustanovi, sa drugarima koji su bili naši štićenici, sedamdesetih osnovao svoj prvi bend i u dnevnom boravku dugo svirao gitaru koju je sam napravio. Luis za nas nije samo dobrotvor koji je od 1995. pevao humanitarne koncerte za ovu decu i po desetak puta godišnje im donosio slatkiše, igračke i garderobu. Luis je pre svega čovek ogromnog srca i prijatelj, jer nam je pružio ruku onda kada nam je bila najpotrebnija - kaže direktorka Doma Radmila Mitrović.

Šestoro dece, a želeo još jedno

 

Paralelno s poslovnim uspesima, Luis je energiju i emocije ulagao u svoj privatni život. Nakon prvog braka sa suprugom Nevenom, sa kojom je dobio danas 37-godišnjeg sina Miodraga, pred oltar je otišao sa izabranicom Dubravkom, koja mu je rodila Maju (28) i Marka (27).

 

Ubrzo nakon što je i njegov drugi brak doživeo krah, pevačevo srce osvojila je devetnaest godina mlađa Silvana Stojnić, sa kojom je godinama živeo u vanbračnoj zajednici u kući u beogradskom naselju Borča. Njih dvoje su dobili još troje dece - Andreja (8), Sergija (6) i Elu Mitu (3).


Luisova humanitarna misija u ovom gradu, za koju je nagrađen “Septembarskom nagradom grada Negotina” i titulom počasnog građanina, počela je pre 16 godina, koncertom koji je Luis u saradnji sa Domom kulture “Stevan Mokranjac” organizovao u Negotinu.
 

Došao je sa idejom da prihod od koncerta pokloni domu. Od tada je počeo i redovno da dolazi, da se druži sa decom, pomogao je osnivanje muzičke sekcije i donirao prve instrumente. Kako su se generacije dece neprestano smenjivale, priča o njemu se prenosila - objašnjava Mitrovićeva, podsećajući se na to kako je Luis opremio koševima i golovima sportski teren, koji mališani njemu u čast zovu “Luisovo igralište”.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 12:04
Najdublje saucesce porodici! Luis, neka Ti je laka zemlja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online