Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2012.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Kroz rešetke u ruke žandarma

Najokrutnije plaćene ubice koje se nalaze u srpskom zatvoru, Sretko Kalinić (37) i Željko Milovanović (46), pokušali su juče ujutru bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kako je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, njih dvojica su "izašli iz ćelija odvalivši vrata, savladali stražara i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora. Budnošću i brzom intervencijom pripadnika Žandarmerije obojica su uhvaćena i vraćena u ćelije", piše u saopštenju.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju od izvora iz bezbednosnih službi, njih dvojica su već mesecima planirali bekstvo iz pritvora u kome se nalaze duže od godinu dana.


- Nabavili su dve male testere. Jedan je svoju vezao za dršku od četkice za zube, a drugi je obmotao kartonom i zalepio flasterom. Počeli su svaki u svojoj ćeliji da turpijaju metalne šipke od ojačanog čelika debele dva, tri centimetra. To su sigurno radili nedeljama, ako ne i mesecima. Nije jasno kako niko od čuvara prilikom pretresa ćelija nije našao ove testere i primetio da se rešetke seku - objašnjava izvor "Vesti".


Kada su isekli rešetke, juče ujutru oko pola šest odlučili su se za bekstvo.

Provukli su se kroz otvor ćelije i prvo što su uradili bilo je da onesposobe čuvara.

- Skočili su na stražara koji je čuvao ovaj deo zgrade, uhvatili ga za kosu i udarili mu glavom o radijator. Kada se onesvestio, vezali su ga i zapušili usta čarapom. Srećom da ga nisu ubili. Kalinić je obukao jaknu onesvešćenog zatvorskog čuvara, a onda su se iz podruma gde su ćelije popeli u prizemlje. Tamo nije bilo nikoga, jer se stražar u tom trenutku nalazio u obilasku. Uzeli su nekakvu metalnu nogaru i njom izbili rešetku sa prozora i iskočili napolje.

Pobegli bi, da ih pripadnik Žandarmerije koja čuva Specijalni sud nije video napolju na snegu. Istrčao je iz zgrade i uperio automat u njih naredivši im da kleknu i stave ruke iza glave. Za njim su dotrčala još trojica žandarma, koji su ih držali na nišanu dok nije stigla sudska straža, koja ih je odvela u druge ćelije - prepričava dramatične događaje izvor "Vesti".

Policija je nakon incidenta izvršila uviđaj i utvrđuje kako su dvojica ovako opasnih kriminalaca mogla da se domognu testera, a čak više, u jednoj od ćelija koje su pretresene posle pokušaja bekstva, nađena je i čelična žica, koja se koristi za sečenje metala.
 

Stražari suspendovani

 

Nakon jučerašnjeg incidenta, svi radnici sudske straže koji su radili u bloku gde su bili Kalinić i Milovanović su suspendovani, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

"Protiv njih će se pokrenuti disciplinski postupak kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela", piše u saopštenju.


 

Priznali desetine ubistava

Sretko Kalinić (37), poznat po nadimcima Beli i Zver, rođen je u Zadru, gde je i živeo do rata u Hrvatskoj.  Odmah po početku sukoba oblači uniformu i navodno je jedno vreme bio pripadnik specijalne jedinice "crvene beretke". Nakon završetka sukoba vratio se običnom životu i vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, otkrili su ga dok je radio kao drvoseča u jednoj pilani u Medveđi, odakle su njih dvojica rodom.

BOMBOM UBIO IVU PUKANIĆA: Željko Milovanović
 


Kada je počeo da radi kao plaćeni ubica "zemunskog klana", Spasojević mu je našao kuću u Novom Sadu i u Beograd je dolazio samo da obavi posao. Nakon što je uhapšen priznao je preko 20 ubistava, a osuđen je za učešće u atentatu na premijera Đinđića na 30 godina zatvora, a za učešće u ostalim zločinima "zemunskog klana" na 40 godina zatvora. Otkriven je nakon sedam godina bekstva, juna 2010. godine, kada mu je u blizini Zagreba Miloš Simović, koji se takođe nalazio od Đinđićevog ubistva u bekstvu, ispalio dva metka u grudi.
 

O Željku Milovanoviću, zvanom Severni vetar, malo se znalo do oktobra 2008. godine, kada su u Zagrebu ubijeni vlasnik lista "Nacional" Ivo Pukanić i njegov bliski saradnik Niko Franić. Milovanović je rođen u Hrvatskoj i po otpočinjanju rata priključio se vojnim formacijama, na kraju sukoba nastanio u Somboru. Veštine koje je stekao u ratu, kasnije je iskoristio u kriminalu. On je bio osoba osoba koja je dovezla skuter u kome se nalazio eksploziv podmetnut pored Pukanićevog džipa.

Uspešno je izbegavao potere nekoliko meseci. Bio je lociran u jednom selu u Bosni, ali je pobegao i uhapšen krajem maja 2009. godine u stanu u beogradskom naselju Dorćol. 


Jurišića samleo u mašini za meso

Posle hapšenja Sretko Kalinić je ispričao da je svog kolegu iz zemunskog klana Milana Jurišića ubio u Španiji, da ga je doslovno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične vrećice i bacio ih u reku. Na svedočenju u Specijalnom sudu i svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi opisao je brutalnost koju je Kalinić ispoljavao.


Prema njegovim rečima, ovaj nesvakidašnji ubica je na jugu Srbije ubio jednog Albanca iz čista mira udarcima krampa, a potom odvukao njegovo telo u štalu i isekao na komade.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online