Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.03.2012.
15:46
Večernje novosti A

''Kućne siledžije'' ne poštuju sudske zabrane

U Srbije je prošle godine bilo više od 6.000 žrtava porodičnog nasilja, od kojih je 27 izgubilo život, a oko 1.000 nasilnika svake godine dobije jednu ili više mera sudske zabrane prilaska, koje, uglavnom ne poštuju.

Rukovodilac programa "Sigurna kuća" Vesna Stanojević kaže da je bilo slučajeva da su muževi na ulici, uprkos sudskoj zabrani, napadali žene i prebijali ih, a ponekad se to završilo i ubistvom.

"Neretko, posle izlaska žena iz sigurne kuće, oni ih sačekuju ispred stana, u kolima, i vređaju i prete. Kada žene to prijave policiji, ona po pravilu ne reaguje", rekla je Stanojevićeva.

Foto: Ilustracija



Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u poslednje tri godine prosečno je godišnje izricano oko 500 mera zabrane približavanja za porodične nasilnike.

Njima je ograničen pristup porodicama koje su kinjili ili njihovom radnom mestu, mestu stanovanja i školi. Zabrane približavanja mogu biti na 100, 200 ili više stotina metara u zavisnosti od konkretne procene sudije.

Problem je, međutim, što nasilnici neretko te mere krše. Ako žrtva ne prijavi policiji da je zabrana prekršena, zlostavljač će ostati nekažnjen, jer niko ne kontroliše njegovo kretanje. On, međutim, može zabranu da prekrši samo jednom, ali da to kršenje po žrtvu bude fatalno, pišu "Večernje novosti".

Predsednik udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić kaže da neke žene, uprkos svim sudskim odlukama u svoju korist, moraju da se sakriju u sigurnu kuću gde biraju najstrožu izolaciju.

Najveći broj bivših muževa, pre nego što prekrši zabranu, bivšim saputnicama preti SMS porukama. Policija takve prijave, po pravilu, ne shvata ozbiljno. Onda se osmele, pa pretnje prebijanjem ili ubistvom počinju da šalju preko trećih lica, a na kraju se sve završi fizičkim napadom, navodi list.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 06:51
Policiji naložiti da mora vrlo ozbiljno da uzme svaku prijavu nasilja u porodici, pa i anonimnu, ako poznanici, komšije žele da pomognu zlostavljnoj ženi i deci, a da ih niko ne proganja zbog toga. Koliko puta ste videli ili čuli konstantne svađe i izživljvanja glave porodica nad ukućanima, a niste imali kome da prijavite, jer nema ko da vas posluša, a bez ličnih podataka neće uzimati u obzir.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online