Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2012.
05:55
Večernje novosti A

"Kontrast": Rizik od vatre krili u fioci

Prema članu četiri Uredbe o razvrstavanju objekata, delatnosti i zemljišta u kategorije ugroženosti od požara, koju je donela Vlada Srbije i koja je stupila na snagu u oktobru 2010. godine, noćni bar "Kontrast" je morao da bude svrstan u drugu kategoriju ugroženosti od požara. Od te kategorizacije direktno zavisi i koje sve mere su vlasnik ili zakupci morali da preduzmu da bi se sprečilo izbijanje požara i tragedija kakva se desila u noći 31. marta i 1. aprila.

Ovo za "Novosti" kaže Ljubica Krnjajić, sekretar Vatrogasnog saveza Novog Sada. I u drugoj kategoriji ugroženosti od požara su, nastavlja ona, objekti sa vrlo visokim stepenom rizika, pa i protivpožarne mere u njima moraju da budu vrlo, vrlo opsežne.

Diskoteka ''Kontrast''

- U uredbi Vlade se precizira da u drugu kategoriju rizika od ugroženosti od požara spadaju javni i poslovni objekti u kojima se okuplja od 200 do 500 lica, a "Kontrast" je bio upravo to - precizira Krnjajićeva. - A to podrazumeva da je vrlo opsežan plan zaštite od požara mnogo rigorozniji nego za objekte nižih kategorija rizika.

Rešenje o kategorizaciji u skladu sa pomenutom uredbom Vlade, inspektori novosadske Uprave za vanredne situacije su, dodaje ona, zakupcima "Kontrasta" morali da izdaju posle prve kontrole u tom objektu obavljene po njenom donošenju.

- To nije urađeno jer se u celoj Srbiji još čekaju neka podzakonska akta i masovnije izdavanje novih rešenja o kategorizaciji nije počelo - rekao nam je u petak Boško Pilipović, načelnik te uprave.

Po kategorizaciji koja je važila pre donošenja pomenute uredbe vlade, "Kontrast" u kojem su tragično stradali Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20), svrstavan je, inače, u objekte četvrte kategorije rizika od požara. Ni po njoj, kako su pokazale jedine dve kontrole inspektora Pilipovićeve uprave, nisu bili obezbeđeni svi neophodni elementi protivpožarne zaštite.

Istraga o uzrocima požara je i dalje u toku, a uhapšeni zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) su "Kontrast" od takođe pritvorenog vlasnika Alojza Ganića (68) zakupili u avgustu 2006. godine. Svi oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti, prva dvojica se brane ćutanjem i niko od njih do sada, nije imao problema sa policijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online