Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 11.05.2013.
08:44 >> 10:55h
Beta, RTS, Srna A

KV: Naplatili sanaciju posle zemljotresa, a radovi nisu ni bili završeni?

U Kraljevu je uhapšeno 16 osoba na čelu sa bivšim gradonačelnikom koje se sumnjiče da su zloupotrebili sredstva za sanaciju objekata posle zemljotresa u novembru 2010. godine, i tom prilikom oštetili grad za oko milion evra, izjavio je danas direktor policije Milorad Veljović. Među uhapšenima je i bivši gradonačelnik tog grada, Ljubiša Simović.

Bivši gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović

"Radi se o novcu koji je uplatila vlada republike Srbije na poseban račun opštine Kraljevo i taj novac je korišćen za sanaciju objekata porodica koje su bile najugroženije", kazao je Veljović novinarima u Beogradu, dodavši da će istraga biti nastavljena pošto se sumnja da je suma veća.

''Posao policije nije završen. Mi dalje nastavljamo provere u vezi sa humanitarnim akcijama, odnosno novac koji je uplaćivan putem raznih donacija i u materijalu ili nekim drugim oblicima. Konačan iznos će sigurno biti znatno veći", kazao je Veljović.

Simović je u to vreme je postao komandant štaba za vanredne situacije, a bivši ministar Milan Marković je u ime Vlade Srbije bio koordinator za sanaciju zemljotresa u Kraljevu.

Prema poslednjim informacijama, privedene osobe su osumnjičene za zloupotrebe prilikom izgradnje montažnih stambenih objekata u tom gradu, posle zemljotresa 2010. godine.

"Blic" piše da je budžet Kraljeva oštećen u periodu od 2010. do 2012. godine i da su naplaćivani poslovi koji nisu ni urađeni. List navodi da je opština Kraljevo na čijem čelu je bio Simović, poslerazornog zemljotresa u tom gradu, potpisala ugovor o izgradnji montažnih kuća sa konzorcijumom u okviru kojeg su poslovale firme "Ju Keops", "Ving" i "Tehnoprofil".

Čelnici opštine su posle toga odobrili konzorcijumu da ne obavlja pojedine poslove predviđene ugovorom, ali ugovorenu cenu radova nisu umanjili. Na taj način je konzorcijumu koji predvodi "Ju Keops" obezbeđena imovinska korist veća od 44 miliona dinara (oko 400.000 evra).

Opština Kraljevo je sa preduzećem "Putevi Užice" potpisala ugovor o donaciji skoro 18 tona armaturnog gvožđa, ali je taj materijal bez nadoknade preuzeo i ugradio u montažne kuće konzorcijum, koji je, uz saglasnost Simovića, naplatio iz gradskog budžeta ceo iznos od 1,7 miliona dinara (oko 15.500 evra) za taj materijal.

Kada je posao završen, nadzorni organ je u izveštaju naveo da su konzorcijum tri firme i podizvođači izveli sve radove predviđene ugovorom na 465 kuća, dok posao uopšte nije bio završen, a u nekim slučajevima nije ni započet, dok se gradilo mnogo lošijim materijalima koji su plaćani po ceni najboljih.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 13:25
Ako je ovaj sa Kosova pa na osnovu cega je bio Gradonacelnik Kraljeva? A drugo,nadamo se da ce i Valjevu poceti hapsiti za takve i jos vece kradje. Ali sam siguran da Valjevska kriminalna organizacija MUP-a to nece ciniti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online