Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.12.2010.
01:14 >> 12:03h
Vestionline A

Tači: Pobedio sam; DSK: Izbori pokradeni

Premijer Kosova Hašim Tači proglasio je sinoć pobedu svoje Demokratske partije Kosova na prvim parlamentarnim izborima od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Pristalicama okupljenim u Prištini, Tači je čestitao na pobedi.

Na Kosmetu nije glasalo ni pola upisani birača, ali oni koji jesu - slavili su...
 

"Čestitam na velikoj pobedi, kosovske demokrate. Ovo je pobeda demokratskih i evro-atlantskih vrednosti. Danas je izražena i jasno pokazana volja kosovskog naroda, danas se čuo glas evropskog Kosova, evro-atlantskog Kosova", rekao je Tači okupljenim pristalicama.  

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova (DSK) odbili su da priznaju pobedu Tačijevog DPK na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. DSK očekuje preliminarne rezultate Centralne izborne komisije i još ne žuri sa procenama ishoda izbora, rekao je generalni sekretar stranke Ismet Bećiri.

"Nema promene stava DSK u vezi sa glasanjem u Srbici i Glogovcu. Došlo je do prevare", rekao je Bećiri, prenose elektronski mediji u Prištini.

Bećiri je rekao da DSK ne namerava da uđe u koaliciju sa Tačijevom strankom zbog manipulacije glasovima. "Mi ne pravimo koaliciju sa onima koji su manipulisali glasovima. Ne u koaliciju sa DPK", istakao je on.

Prema sistemu pozitivne diskriminacije Srbi, kao i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica, imaju deset zagarantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.
Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdeta Daka je izjavila da na izborima nije bilo nepravilnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje njihovu regularnost.


Na jučerašnje izbore na Kosmetu izašlo je 47 odsto od ukupno više od 1,6 miliona upisanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija u Prištini, koja još nije objavila preliminarne rezultate ishoda glasanja, niti izlaznost u srpskim sredinama.

Za razliku od komisije, Centar za humanističke studije "Gani Bobi" u Prištini saopštio da je na osnovu uzorka glasačkog materijala pobedila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija, osvojivši 32 odsto glasova birača, prenose beogradski mediji.

Iza nje je Demokratski savez Kosova sa 25 odsto, treći je pokret "Samoopredeljenje" sa 16 odsto, dok je četvrta Alijansa za budućnost Kosova sa 12,5 odsto glasova. Lideri kosmetskih Albanaca, inače, već su označili ove izbore kao značajan korak ka Evropi.

Izborni cenzus je, prema gorepomenutim rezultatima, prešla još samo Alijansa za novo Kosovo sa 6,5 odsto glasova upisanih birača. CIK još nije zvanično objavila izlaznost u srpskim sredinama.

Samostalna liberalna stranka (SLS) je večeras saopštila da je na izbore izašlo između 15.000 i 20.000 Srba. Prema preliminarnim podacima SLS, ta stranka dobila je 87 odsto glasova Srba koji su izašli na izbore, odnosno više od 13.000 glasova.

SLS je saopštila da je u Gračanici dobila oko 4.800 glasova, Štrpcu 3.312, Klokotu 500, Partešu 1.117, Novom Brdu 600, Goraždevcu 116, u Priližju i Obiliću 865 glasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online