Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 25.12.2010.
17:44
Vestionline A

Patrijarh: Hrišćani protiv drugih vera

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Nišu da je dobro da 2013. godine, prilikom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, počnu razgovori između hrišćanskih crkava.

Hrišćanski protiv vere koja se brzo širi: Patrijarh Irinej
 

"Dobro je da se predstavnici crkava nađu na jednom mestu, da počne jedan dijalog, ljudski i prijateljski, a druga pitanja između crkava mogu biti ostavljena za kasnije", rekao je Irinej prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji kompleksa na brdu Vinik posvećenog Konstantinu Velikom.


Patrijarh Irinej i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su ugovor o prenosu gradskog zemljišta na Viniku crkvi za izgradnju kompleksa "Konstantin Veliki", čemu je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.


"Put razdvajanja Istoka i Zapada, Rima i Carigrada, vremenski dugo traje i ne može se brzo rešiti", ocenio je patrijarh.


Govoreći o dijalogu, on je kazao da postoji jedan zajednički problem istočne i zapadne hrišćanske crkve, a to je jedna "nova religija koja se brzo širi".


"Nemamo nameru da zbog toga vodimo polemičke i borbene razgovore, već da zajednički nađemo da se jednom logikom i istinom odupremo toj religiji koja se jako brzo širi u svetu", kazao je Irinej.


Dijalog između hrišćanskih crkava je proces, ali je važno da on počne, napomenuo je patrijarh.


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je prilikom potpisivanja ugovora da će Niš i Srbija 2013. godine biti u fokusu svetske javnosti zbog obeležavanja Milanskog edikta.


"Početkom godine biće formirana državna komisija i izdvojena sredstva za obeležavanje 17 vekova Milanskog edikata", kazao je Đelić prenoseći podršku vlade u projektu obeležavanja jubileja u Nišu.


Radovi na izgradnji kompleksa posvećenog Konstantinu Velikom počeće početkom naredne godine i biće završeni do obeležavanja 1.700 godina Konstantinovog Milanskog edikta.


Milanski edikt je zakonski akt kojim je proglašena verska ravnopravnost i od kada prestaje progon hrišćana.


Na brdu Vinik, koji se nalazi na severu Niša, na nadmorskoj visini od 400 metara, biće podignut krst koji će biti vidljiv iz svih delova grada. Visina krsta biće 80 metara, raspon 40 metara, a krst će biti od metalne konstrukcije sa ugrađenim liftom i dve platforme.


Kompleks posvećen Konstantinu Velikom prostiraće se na 13 hektara i u njemu će biti izgrađen hotel, muzej posvećen caru, amfiteatar, bioskopska sala, medija centar, suvenirnica. Sredstva za izgradnju kompleksa biće prikupljena od donatora. Odluka o podizanju krsta doneta je krajem prošle godine potpisivanjem Deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu.

POVEZANE VESTI

Subota 25.12.2010. 17:56
NEMA SA NJIMA PRIČE,ŠTO DALJE OD NAS!
Subota 25.12.2010. 17:53
Tužna priča!
Subota 25.12.2010. 19:24
СРБИ НАРОД МОЈ ХРИСТОВ НАРОД А НЕ ПАПИН!!!! Св. Сава
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online