Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 27.12.2010.
23:22
Vestionline A

’’Sloboda’’: Od šporeta do tromblonskih mina

Fabrika ’’Sloboda’’ iz Čačka, iako je poznata kao višenamenska, većina njenih postrojenja uglavnom su predviđena za vojnu industriju.

’’Sloboda’’, osnovana 1948. godine, poznata je koliko zbog proizvodnje šporeta, usisivača i drugih proizvoda za domaćinstvo, ali i proizvodnjom municije. Neki mediji čak navode da je samo 10 odsto kapaciteta fabrike se koristi u civilne svrhe, a da je 90 odsto namenjeno vojnoj industriji.

''Sloboda'' pravi proizvode namenjene i za građanstvo i za vojsku
 

U ponedeljak oko 16:30 došlo je do eksplozije u delu fabrike gde se proizvodi artiljerijska municija i druga ubojna sredstva, ali, uprkos velikoj materijalnoj šteti od 10 miliona evra, nema žrtava.


’’Sloboda’’ je tokom NATO bombardovanja 1999. godine pretrpela velike štete, ali je veći deo fabrike obnovljen.

U okviru industrijske proizvodnje, čačanska fabrika ima postrojenja namenjena za ''građanstvo''.


Proizvodi posvećeni domaćinstvu prisutni su na domaćem tržištu. Kako se navodi na oficijelnoj stranici kompanije, fabrika proizvodi više od 50 vrsta gasnih, električnih i kombinovanih kuhinjskih štednjaka, oko 10 vrsta grejnih ploča, veliki broj modela toaletnih i klima uređaja opšte namene, kvarcnih grejalica.


Sa druge strane, postoji i ’’mračna’’ strana proizvodnje ’’Slobode’’.


Fabrika se bavi proizvodnjom municije različitog kalibra, delovima za artiljerijsku municiju, ručnim raketnim bacačima, tromblonskim minama i pirotehničkim sredstvima. Postoje razne špekulacije o navodnom podzemnom, tajnom delu postrojenja kompanije, kako se tamo testiraju i prave ubojita sredstva.


Kontrola kvaliteta odvija se u sastavu kompanije, koja poseduje laboratorije specijalizovane za različite vrste merenja, kao što su dužina, pritisak i merenje uglova i u njima se testiraju sva mehanička i hemijska svojstva materijala. Dobijeni sertifikat ISO 9001:2000 pokazatelj je, kako navodi na stranici fabrike ’’Sloboda’’, ’’visokih standarda i kvaliteta naših proizvoda i usluga’’.

Trebalo bi napomenuti da je troje radnika je 2003. povređeno u eksploziji u fabrici, dok su pet godina kasnije povređene četiri osobe. U toj kompaniji je došlo do manje eksplozije 11. januara ove godine, prilikom izrade kapisla na programu "Zolja", ali niko nije povređen. Dan kasnije je u eksploziji u pogonu pirotehnike povređena radnica.

Ponedeljak 27.12.2010. 23:38
kako im je krenulo sa novim stranackim kadrovima, vratice se pravljenju rostilja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online