Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 10.01.2011.
14:04
Alo A

Kako su Karadžić i Šešelj proslavili Božić?

Srpski pritvorenici u Haškom tribunalu obeležili su pravoslavni Božić poštujući sve običaje, a na zatvorskom meniju u Ševeningenu na najradosniji hrišćanski praznik našlo se bezalkoholno pivo, pečenje i torta, koje su pritvorenici morali da plate iz sopstvenog džepa, saznaju beogradski mediji.

Iako već godinama odvojeni od najmilijih, generalima Momčilu Perišiću i Veselinu Šljivančaninu za Božić su u posetu došle i porodice, dok je Jadranka, supruga lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, juče doputovala u Holandiju, a tek u utorak će se videti sa suprugom, piše ''Alo''.

U utorak će se videti sa suprugom: Vojislav Šešelj
 


''Pošto su upravnici u Ševeningenu svesni značaja koji Božić ima za naše pritvorenike, dozvolili su malo labavije propise. Svi koji slave Božić po julijanskom kalendaru okupili su se u zajedničkoj kantini, na prazničnom ručku. Posluženje je stiglo iz prodavnice balkanske hrane koja se nalazi u Hagu. S obzirom na to da cene nisu baš pristupačne, pritvorenici su zajedno skupili novac i naručili šta im je potrebno za trpezu. Jesu zatvoreni, ali i dalje drže do svoje vere i običaja. Šljivančanin i Perišić su čak imali odvojeno vreme za porodice'', otkriva za ''Alo!“ jedan od branilaca haških optuženika.


Kako navodi beogradski list, za Božić su u Hagu ispoštovani svi tradicionalni pravoslavni običaji, pa je u Ševeningenu zapucketao i badnjak, a u zatvorskoj jedinici nađen je i položajnik.

''S obzirom na to da sa čuvarima u Tribunalu imaju korektne odnose, ova uloga, koliko sam načuo, pripala je upravo jednom od njih'', dodaje sagovornik novina.


Božićnu trpezu već tradicionalno je osveštao otac Vojislav Bilbija, koji je održao i prigodnu službu i doneo česnicu.


Otac Bilbija im mnogo znači. Redovno ih posećuje, najčešće na nedelju dana i donosi im poklone, versku literaturu, brojanice, crkvene kalendare... Često im dovede i ceo crkveni hor, kada je neki značajan dan ili praznik'', izjavio je za ''Alo“ advokat Nikole Šainovića Toma Fila.


Otac Bilbija pričestio je i nekadašnjeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je postio punih šest nedelja. ''Mir Božji, Hristos se rodi“ uputili su mu između ostalog i brat Luka i supruga Ljiljana.


''Čestitali smo jedni drugima praznik oko 10 sati ujutru. Rekao mi je da mu je bio sveštenik da se pričesti pošto je postio ceo post, što inače praktikuje i svake srede i petka. Kaže da im je bilo lepo, veliki je to dan, a stigle su im brojne čestitke'', objasnio je za ''Alo“ Luka Karadžić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.01.2011. 14:16
Христос се роди хероји наши српски! Боже дај да их дочекамо ове године у слободној земљи српској.
Ponedeljak 10.01.2011. 17:12
Od srca zelim obojici da se u ovoj godini vrate u domovinu i budu slobodni ljudi.
Ponedeljak 10.01.2011. 15:36
Ако се једном, Боже здравља врате, схватиће да су се овде и обичаји променили... Можда ће пожелети, да се врате назад... Али до тада, из свег гласа - Христос се роди витезови српски!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online