Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 23.01.2011.
00:16
Blic A

Vikiliks: Sloba svakog jutra zvao Miru

Sajt "Vikiliks" objavio je depešu Ambasade SAD u Hagu, prestonici Holandije, u kojem su izneti detalji o boravku bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića u haškom pritvoru iz 2003. godine, koje je američkim diplomatama izneo Tim Mekfejden, Irac koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Ševeningenu.

Slobodan Milošević u sudnici Haškog tribunala
 

Mekfejden ističe da je Milošević manipulisao nacijom na isti način na koji je njime upravljala supruga Mira Marković, koju je zvao telefonom svakog jutra.

U depeši koja je iz Haga u Vašington u decembru 2003. upućena Ričardu Prosperu, tadašnjem američkom ambasadoru za pitanja ratnih zločina, navedeno je da je Mekfejden, nekadašnji upravnik zatvora u Irskoj, osoba koja češće od bilo kog drugog ima kontakta sa Miloševićem.

Mekfejden je kazao da nije tačno da je Milošević oboleo od depresije, ali da ga unesrećuje to što ne može da vidi porodicu, a posebno suprugu i unuka Marka, prenosi nezavisni internet portal "Vikiliks".


“Svakog jutra zove svoju suprugu Miru Marković, sa kojom ima neobičan odnos. Milošević može da manipuliše nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja naprotiv izgleda da upravo ima takvu moć nad njim”, rekao je Mekfejden američkim diplomatama.


On je naveo da je to video u više prilika, kada je Mira Marković terala i ubeđivala Miloševića da učini nešto što ona traži.

“Kad on ne bi uradio nešto po njenom savetu, ona se nije ustručavala da mu kaže da su loši ishodi mogli da budu izbegnuti da ju je on poslušao. Mira Marković služi Miloševiću kao izvor informacija, utehe, motivacije i strategije i on se dosta oslanja na njeno vođstvo. Kada bi ga pritisnula da uradi nešto što ne želi, Milošević bi se retko direktno usprotivio, već bi jednostavno izbegao da je posluša”, kazao je Mekfejden i dodao da je Mira Marković zauzimala centralno mesto u Miloševićevom životu.


U depeši je navedeno da su povećani problemi sa Miloševićevim visokim pritiskom u septembru 2003. izazvali ozbiljnu uzbunu u Haškom tribunalu, nateravši osoblje suda da razmišlja o načinima kako da mu umanji stres i “usreće ga”.

Mekfejden je čak naveo da su razmatrali kako da Miru Marković dovedu u Hag iz Rusije uz neku vrstu diplomatskog imuniteta od hapšenja, što je potom ocenjeno kao neizvodljivo, uz opasku Mekfejdena da je rizik bio i u tome što “ona ume da bude veoma nepredvidiva osoba”.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.01.2011. 00:38
Ostavite čvoeka da počiva u miru.
Nedelja 23.01.2011. 11:48
“Svakog jutra zove svoju suprugu Miru Marković, sa kojom ima neobičan odnos " Nije to bio neobican odnos, vec prava i iskrena ljubav, privrzenost, odanost i postovanje. Samo emocionalni invalid to vidi kao nesto " neobicno ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online