Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 27.01.2011.
10:42
Vestionline A

Del Ponteova odobrila uništenje dokaza

Kancelarija bivše haške tužiteljke Karle del Ponte dala je nalog 2005. godine za uništavanje materijala haških istražitelja, prikupljenog u blizini Burela, u Albaniji, oko takozvane "žute kuće“, gde su vađeni organi zarobljenih Srba i drugih nealbanaca, izjavio je Frederik Svinen, savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Jurila Srbe, a uništavala dokaze o zločinima nad njima: Karla Del Ponte
 

"Verovatno bi sve bilo lakše da smo mi zadržali materijal. Bila je to nesrećna odluka", rekao je Svinen za "Blic".

Snimci dokaza poslati Srbiji

 

Snimci uništenog materijala dostavljeni su, prema njegovim navodima, srpskom tužilaštvu za ratne zločine, što je, kako "Blic" saznaje, tačno.

On je naveo da je među prikupljenim materijalom bilo nekoliko flaša i više špriceva, a pre uništavanja sav materijal je fotografisan i zaveden u dokumentaciji.


"Na lokaciji kod Burela, van područja bivše Jugoslavije, istražitelji Haškog tribunala boravili su više puta pokušavajući da uspostave vezu sa ostalim slučajevima. Kancelarija Karle del Ponte odlučila je da materijal uništi kada je zaključila da on ne može da bude iskorišćen i da nije moguće naći dodatne svedoke", kazao je on.

Svinen negira da time odgovornost za uništavanje dokaza o zločinima OVK nad Srbima pada na Del Ponteovu i napominje da u to vreme on nije bio na sadašnjoj funkciji.

Prema saznanjima ovog lista, švajcarski tužilac Dik Marti raspolaže brojnim dokazima i svedocima.

"Marti traži garanciju za bezbednost svedoka. Ne želi da otkriva njihova imena da ne bi završili kao svedoci iz postupka protiv Ramuša Haradinaja, koji su svoju spremnost da svedoče platili životom. Ako dobije te garancije, spreman je i sam da učestvuje u istrazi", tvrdi "Blic".


List dodaje da će Marti istražni materijal koji nije otkrio u izveštaju i imena svedoka proslediti onog trenutka kada dobije garancije da će životi svedoka biti zaštićeni.

Marti se, prema saznanju "Blica", kreće u pratnji glomaznog obezbeđenja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.01.2011. 10:57
Ipak postoji jos dokaza nebi Marti bez veze sve potezao IMA DOKAZE.Sto se tice Karle znamo svi ko je ona ali ipak prva je objavila(a nije morala) u svojoj knjizi informaciju da je bilo trgovine organima. Martiju sada stvarno treba veliko obezbedjenje da ga cuva od SIPTARSKIH TERORISTA jer ce na svaki nacin pokusati da ga likvidiraju.Jedino mogu poruciti Marti cuvaj se i BOG te cuvao.
Četvrtak 27.01.2011. 11:09
Па како сте могли ДНК доказе да уништите! И то само после три месеца чувања! Ко је дозволио то, ова жена није тада је већ добила отказ!
Četvrtak 27.01.2011. 18:39
Nema nikakve razlike izmedju njih i Hitlera!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online