Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.02.2011.
10:49
Vestionline A

Prosvetari se hvatali za gušu zbog štrajka

Nastavnici u školama u Srbiji i danas nastavljaju štrajk započet 28. januara, a ponuda Vlade Srbije za prekid štrajka izazvala je podele u jednom od četiri reprezentativna sindikata. Vlada je uspela da posvađa predstavnike sindikata prosvetnih radnika, koji su se, kako tvrdi Leonardo Erdelji, prvi čovek jednog od reprezentativnih sindikata, čak i hvatali za gušu tokom rasprave da li da prekinu ili nastave štrajk.

Prosvetari ne posustaju, ministar traži normalizaciju nastave


 

U međuvremenu, oko 1.100 škola u Srbiji i dalje je u nekom obliku štrajka, dok su škole u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu nastavile sa potpunom obustavom nastave.


Erdelji navodi da su potpisnici sporazuma u Vladi izdali svoje članstvo i ističe da, što se njegovog sindikata tiče, ponovo važe zahtevi prosvetara iz septembra prošle godine, uključujući i povećanje plata dva puta po pet odsto, ukupne vrednosti 3,5 milijardi dinara.

"Predsednik štrajkačkog odbora u Zrenjaninu dobio je srčani udar kada je video šta su njegovi predstavnici potpisali. Došlo je do podele u Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SPRS) između Slobodana Brajkovića i Hadži Zdravka Kovača, deo članova hteo je da nastavi sa štrajkom, dok drugi nije. Nastao je opšti haos, bilo je čak i hvatanja za guše", navodi Erdelji, čiji sindikat ima u članstvu gotovo 700 škola, prenosi "Pres".

"Pogledali smo protokol na brzinu i potpisali ga jer smo verovali Vladi, ali većina naših članova nije prihvatila sporazum. Nije me sramota da povučem svoj potpis, veća je sramota da izdam članstvo", kazao je Brajković.

Ministar istražuje višak zaposlenih u školama!?

 

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je za "Politiku" da se skupljaju podaci sa terena i da će vrlo brzo moći da kaže za svaku školsku upravu da li ima višak zaposlenih.


Iako svake godine u školske klupe seda sve manje đaka, u protekloj deceniji je u pojedinim okruzima u Srbiji došlo do neproporcionalnog povećanja broja nastavnika, naročito u Beogradu, ocenio je Obradović.


Pre 15 godina bilo je 114.000 zaposlenih u prosveti, a sada ih ima oko 128.000, iako je u međuvremenu broj učenika smanjen za 200.000.


U školskoj 2003/2004. godini došlo je do "eksplozije" predmeta i broja zaposlenih... Skupljamo podatke sa terena i vrlo brzo ćemo biti u situaciji da kažemo za svaku školsku upravu da li se u odnosu na standarde pojavljuje višak zaposlenih, izjavio je Obradović.

Sekretar SPRS-a Hadži Zdravko Kovač, međutim, i dalje smatra da je sporazum najbolje što su u ovom trenutku sindikati mogli da dobiju i ostaje pri tome da treba obustaviti štrajk.

Prvi u nizu uličnih protesta održan je juče na Trgu slobode u Novom Sadu. Šetali su juče i u Kruševcu, dok sindikati u Čačku najavljuju javni čas na ulici u četvrtak u podne, kao i veliki protest krajem nedelje.

Načelnik školske uprave Kraljeva Žarko Milosavljević juče je izjavio da je u Kraljevu ugrožena regularnost školske godine zbog izgubljenih časova nakon zemljotresa i tokom štrajka.

Štrajk su nastavili Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a pridružio im se i Sindikat radnika u prosveti koji je povukao potpis sa sporazum s Vladom što je izazvalo negodovanje.


Međutim, dok predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković tvrdi da je potpis povučen jer je članstvo nezadovoljno, drugi funkcioner tog sindikata, Hadži Zdravko Kovač tvrdi da je taj sindikat odlučio da prekine štrajk i da sporazum sa Vladom važi.

Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo štrajk

 

Sindikat obrazovanja Srbije odlučio je danas da prekine štrajk u školama i zvanično prihvati Protokol koji je Vlada Srbije ponudila sindikatima.

 

"To znači da će sve škole članice Sindikata obrazovanja Srbije od sutra imati redovnu nastavu", kazao je predsednik tog sindikata Branislav Pavlović na konferenciji za novinare.

 

Sindikat obrazovanja Srbije ima članstvo u 747 od ukupno 1.804 osnovne i srednje škole u Srbiji.

 

Pavlović je precizirao da je, iako se u Protokolu ne pominju precizni procenti, potpisivanjem tog dokumenta prosvetnim radnicima obezbeđeno ukupno povećanje plata do kraja godine između 13,62 i 14,6 odsto.

 

Prosečna plata prosvetnog radnika sada iznosi nešto više od 38.000 dinara, a uz dogovorena povećanja iznosiće nešto više od 43.000 dinara do kraja godine.


Čelnici ostalih sindikata, Unije prosvetnih radnika, Sindikata 'Nezavisnost" pozvali su juče svoje članove da nastave protest i ne prihvate Protokol, dok su iz Sindikata radnika u prosveti Srbije stigla kontradiktorna saopštenja.

Ministarstvo prosvete saopštilo je u ponedeljak da, od 1804 škole, u 100 nije bilo časova, normalno su radile 872 škole, dok su u 821 školi časovi skraćeni na 30 minuta, a ministar prosvete Žarko Obradović pozvao je direktore škola da normalizuju nastavu.


Obradović je rekao juče da su dva reprezentativna sindikata obrazovanja u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova potvrdila svoj potpis na sporazum o unapređenju materijalnog položaja u prosveti.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 11:00
nisu podjednako namireni od drzave.
Utorak 08.02.2011. 11:02
Sad će im biti još gore, odgovor države biće JEZIV. Dragi putnici čvrsto držite stiropor ispod dupeta, ulećemo u zonu sumraka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online