Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 11.02.2011.
15:30
FoNet A

Mladi žele da pobegnu sa Kosmeta

Najveći broj mladih na Kosovu ne vidi perspektivu i najradije bi - u svet, a tako razmišljaju naročito oni koji su završili fakultete i koji su, nakon proglašenja nezavisnosti, očekivali više. Zato i nastoje da ilegalno ili preko turističkih agencija dođu do viza i život nastave negde van Kosova, izveštava nemački list Dojče vele.

Iako su se radovali svojoj državi, mladi ipak ne žele da žive u njoj
 

Predstavnici turističkih agencija, koje autobusima ili avionima prevoze putnike u inostranstvo, rezervišu karte ili pomažu savetima kako da se brže i lakše dođe do viza, potvrđuju tu činjenicu.


"Broj građana koji žele da putuju dosta je veliki, a najveći broj su mladi. Taj broj stalno raste, a glavni razlog je velika nezaposlenost i teški životni uslovi", kaže Mazlum Kastrati iz jedne turističke agencije.


"Zahtevi za putovanja van zemlje su mnogobrojni, pogotovu među mladima. U poslednje vreme i među onim visokoobrazovanim. Neki uspevaju da odu, s obzirom da su dobili vize i neophodna dokumenta", tvrdi i Šćipe Taci iz druge agencije.


Mladi imaju svoje razloge zašto bi da napuste Kosovo, ostave sve i negde u inostranstvu nastave život. Skoro svi kažu da su očekivali da će nakon proglašenja nezavisnosti biti "znatno bolje".


Aida Zećirović je, na primer, završila fakultet pre deset godina, a onda i master studije, ali još nema ni dan radnog staža.


"Nikako da dobijem posao u svojoj struci. Ne vidim perspektivu bar u narednih deset godina. Naravno pošto drugog izbora nemam, tražim mogućnost odlaska iz zemlje", kaže Aida Zećirović.


U zavodima za zapošljavanje ističu da "za mlade nastoje da obezbede mnoge kurseve i usavršavanja", ali broj koji traže posao stalno raste.


Primera radi, samo tokom 2010. u prizrenskoj opštini broj nezaposlenih među mladima je za godinu dana skoro udvostručen, i to zvanično, a u stvarnosti je broj nezaposlenih za trećinu veći.


"Broj nezaposlenih građana starih do 24 godine povećan je sa 8.300 na oko 15.500 tokom prošle godine. Od tog broja skoro polovinu čine žene", kaže direktor prizrenskog zavoda za zapošljavanje Hajrulah Hodža.


Mladi masovno ističu da, ako im nadležne institucije ne obezbede više radnih mesta i ne stvore uslove za bolji ekonomski razvoj u zemlji, njima ne preostaje ništa drugo nego da bolji život potraže negde u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Petak 11.02.2011. 15:37
Sad nagovaram Albance : Alo ljudi pa sta vam je to , pa vi ste 54. il koja Americka drzava ja sam mislio da ste vi sad u fazi ekonomske ekspanzije , al ipak sta ce vam poso i hleb pa moze se i od nezavisnosti zivjet jel nije tako . Ajte pa necete Hasima i Ramusa same dole ostavit vala ?
Petak 11.02.2011. 15:32
"u prizrenskoj opštini broj nezaposlenih među mladima je za godinu dana skoro udvostručen, i to zvanično, a u stvarnosti je broj nezaposlenih za trećinu veći. " Joj, matematiko :-)
Petak 11.02.2011. 18:13
Imala sam cast da gledm divljanje " intelektualaca i intelektualki" po Pristini. Ovi novi nisu nista bolji. Nesvet primitivan i agresivan. Kome oni trebaju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online